Pánikmenü - Sült sárgarépás, juhtúrós rizottó

01:09

Pánikmenü: az étel, aminek elkészítése hosszú percekig kivitelezhetetlennek tűnik az alábbi okok egyike, vagy összessége miatt:
  • nincs otthon hozzávaló
  • a boltok ünnepnap lévén (vagy vasárnap este) zárva tartanak
  • mire elkészülne, éhen halnánk, így kár hozzáfogni.

Nyugtassatok meg, hogy nem csak én szoktam így járni… A történet azzal kezdődött, hogy március 14-én egész nap rohangáltam, konferencián voltam, barátokkal találkoztam, a bevásárlás így elmaradt. Nyugodtan feküdtem le késő este, hogy majd holnap elmegyek bevásárolni, és főzök valami finomat. Aztán reggel mikor ráeszméltem, hogy március 15-e van, tudtam, hogy ez egy ’Füstbement terv’ (háh!).  

Sebaj, gondoltam eszem szendvicset, egy nap nem a világ. Amikor kinyitottam a hűtőt és rájöttem, hogy se kenyér, se felvágott, se szendvicskrém, se zöldség nincs itthon, elkezdtem pánikolni, és vadul kutatni az összes fellelhető élelmiszert a konyhában.

Így találtam rá a lifesaver starterpack-re: 
  • rizottó rizs
  • vöröshagyma
  • fokhagyma
  • fehérbor. 

Ekkor nyugodtan konstatáltam, hogy nagy baj már nem érhet, és vállon veregettem magam, amiért mindig gondoskodok róla, hogy ezekből ne fogyjak ki. Végül találtam még három szál répát, egy fél cukkinit és egy csomag bryndzát. Nem voltam egészen biztos benne, hogy ezek barátok lesznek, de úgy gondoltam, egy életem, egy halálom, egy próbát megér. Na így született meg életem egyik legjobb rizottója. Íme a recept:

Sült sárgarépás, juhtúrós rizottó

Hozzávalók

  • 20 dkg rizottó rizs
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 1 l víz
  • 1 marhahús leveskocka (tudom, tudom… #gasztrobűn)
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 3 szál sárgarépa
  • egy fél (vagy egy egész) cukkini
  • 15 dkg juhtúró
  • só, bors

Elkészítés:

  1. 2 szál répát karikákra vágunk, egy sütőpapírral bélelt tepsiben elterítjük a karikákat, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk és betoljuk kb. 200 fokra a sütőbe.
  2. Közben egy kis lábasban vizet forralunk és feloldjuk benne a leveskockát. VAGY (hivatalosan) alaplevet főzünk és ezt használjuk a rizottóhoz.
  3. A hagymákat felaprítjuk és egy kevés olívaolajon elkezdjük őket pirítani.
  4. Ha a hagyma már pirul, jöhet rá a megmosott rizs. Ezt is átfuttatjuk az olívaolajon, majd felöntjük a fehérborral.
  5. Ha a bor már elpárolgott, elkezdjük merőkanalanként adagolni az alaplevet. Közepes lángon, gyakran megkavarjuk a rizst. Ha magába szívta az alaplevet, akkor hozzáadunk egy újabb merőkanállal, és így tovább, míg az alaplé el nem fogy és a rizs meg nem puhul.
  6. Közben a cukkinit és a megmaradt répát felaprítjuk és olívaolajon megfuttatjuk egy serpenyőben, szintén sózzuk, borsozzuk. A sóval érdemes csínján bánni, mert a bryndza a végén kerül bele, és ez önmagában is elég sós.
  7. Ha a rizs már majdnem kész, hozzáadjuk a répás-cukkinis keveréket, és alaposan összerotyogtatjuk, a rizottót készre főzzük.
  8. Ha elkészült, belekeverjük a juhtúrót. Érdemes hagyni egy keveset a tálaláshoz.
  9. Tálaláskor rászórjuk a sült répa karikákat és egy kevés bryndzát.

Jó étvágyat!


-          - Orsi

You Might Also Like

2 megjegyzés

Szólj hozzá te is a poszthoz!

A ti kedvenceitek

Kövess Facebookon

Írj nekem!

Név

E-mail *

Üzenet *