Pirított diós répatorta narancsos-lime-os mascarpone krémmel

20:52


Ha húsvét, akkor répatorta! Ez már évek óta hagyomány nálunk. Ahogy az általában lenni szokott, a szüleim készítik a hagyományos ételeket, mint a sonka, töltött tojás, töltött káposzta, stb., én pedig bedobom a kedvenc répatortámat a közösbe.

Nagyon szeretem a krémes süteményeket, így a répatortát is szeretem feldobni egy különlegesebb mascarpone krémmel. Ha jól készítjük el, akkor a répa torta esetében mondjuk eleve nem beszélhetünk száraz tésztáról, de most őszintén, egy mascarponés krémtől ez csak jobb lehet. Ezt a receptet több interneten talált receptből gyúrtam össze a saját ízlésemre hangolva. Mivel nem szeretem a nagyon gejl süteményeket, és a citrusos ízekért egyenesen rajongok, nem meglepő, hogy nálam a répatortába is narancsos-lime-os krém kerül.

Répatorta narancsos-lime-os mascarpone krémmel:

Hozzávalók a tésztához

  • 15 dkg rétesliszt
  • 15 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 15 dkg barna cukor (vagy nádcukor)
  • 10 dkg dió
  • 4 db tojás
  • 1 zacskó sütőpor
  • 40 dkg reszelt sárgarépa
  • 1 dl kókusz olaj
  • 0,5 dl olíva olaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 kávéskanál gyömbér
  • 1 kávéskanál vanília aroma
  • 1 csipet só
  • 1 narancs reszelt héja

A narancsos mascarponekrém hozzávalói

A krémhez

  • 50 dkg mascarpone (vagy natúr krémsajt)
  • 5 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 lime reszelt héja
  • egy narancs leve
  • egy lime leve


Elkészítés

  • Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Sajnos nincs hőlégkeverésem, szóval a sima alsó-felső sütő programra érvényes a hőfok. A tésztát egy 26 cm-es csatos tortaformában sütöm, amit sütőpapírral bélelek ki.
  • Pirtsuk meg a diót száraz serpenyőben, de vigyázzunk, hogy ne égjen meg, mert akkor kesernyés lehet később a tésztánk. Ha megpirult, törjük durvára. Én ehhez egy zacskóba szoktam tenni, így nem lesz vele tele a konyha. Ezután minden felesleges dühünket/energiánkat levezethetjük szerencsétlen diókon egy húsklopfoló vagy nyújtófa segítségével. Hajrá!
  • Ezután jöhet a répa. Hámozzuk meg és reszeljük le kis lyukú reszelőn. Ha nem akarjuk a végére kitépni az összes hajunkat, használjunk robotgépet, úgy nem fél óra lesz, csak 3 perc.
  • Keverjük össze a liszteket, a sütőport, a fahéjat, a gyömbért, a reszelt narancshéjat és a sót egy tálban.
  • Keverjük habosra a tojásokat a cukrokkal, majd keverjük hozzá az olajakat és a vanília aromát.
  • A tojásos keverékhez adjuk hozzá apránként a lisztes keveréket és keverjük csomómentesre a masszát. Ehhez adjuk hozzá a lereszelt répát és a pirított, összetört diót, majd alaposan elkeverjük a tésztát.
  • Ha kész, akkor öntsük bele a sütőpapírral bélelt tortaformába (vagy szilikonosba, ha azt használtok). Mehet is a sütőbe! Nálam 40 percig sült, de érdemes tűpróbával ellenőrizni. A lényeg, hogy ne süssük túl, mert akkor kiszárad, a répatortának pedig az a lelke, hogy finom szaftos (még a mascarpone krém nélkül is).

Mehet a sütőbe!
  • Amíg sül a tésztácskánk, készítsük el a krémet. Ehhez a mascarponét, a puha vajat, az átszitált porcukrot, a lime és a narancs lereszelt héját egy tálban keverjük csomómentesre kézi mixerrel. A gyümölcsök levéből annyit tegyünk hozzá, hogy ne legyen túl folyékony a krémünk. Inkább pótoljuk menet közben, ha úgy látjuk, hogy még mehet bele.
  • Ha kész a tészta, hagyjuk kihűlni, majd vágjuk ketté. A krém felével kenjük meg az egyik lapot, aztán helyezzük rá a tetejét. A krém másik felével díszítsük a tetejét. Én díszítésnek még narancs és lime karikákat használtam, de ez a fantáziátokra van bízva.


Remélem elkészítitek és szeretni fogjátok!


- Orsi

You Might Also Like

0 megjegyzés

Szólj hozzá te is a poszthoz!

A ti kedvenceitek

Kövess Facebookon

Írj nekem!

Név

E-mail *

Üzenet *