Várandósság napló | 1. trimeszter - Úristen, terhes vagyok!

17:38


Az első várandósság minden bizonnyal életem eddigi legszebb és legizgalmasabb időszaka. Ezekkel a blogbejegyzésekkel azon túl, hogy saját magam számára is megőrizhetem az emlékét, szeretnék néhány hasznos infót, tippet adni olvasóimnak, megválaszolva egyúttal a friss kismamák leggyakoribb kérdéseit, melyeket a közösségi média felületeken kaptam.


Tervezett baba? Hogyan készültünk a várandósságra?

2021 október végén döntöttük el a párommal - azóta férjemmel -, hogy zöld utat adunk a babaprojektnek. Nem görcsöltünk rá, mindössze megbeszéltük, hogy elhagyjuk a fogamzásgátlást. Tizenkét éven át használtam Nuvaring hüvelygyűrűt, így nem tudtam, mire számíthatok, hogyan rendeződik a hormonháztartásom, milyen ciklusaim lesznek (ha egyáltalán lesznek). Novemberben az éves rákszűrésen egyeztettem a nőgyógyászommal a terveinkről. Ezzel egy időben elkezdtem szedni a Czeizel 1 vitamint, mely a babatervezés időszakában és az első trimeszterben ajánlott, a férjemmel együtt pedig egy Royal Jelly méhpempő kúrát is csináltunk. Az első ciklusom nagykönyv szerinti volt, ez bizakodásra adott okot. Semmi más módszert nem alkalmaztunk (pl. naptár, hőmérőzés, ovulációs teszt), teljesen természetesen álltunk hozzá, úgy véltük, "jön, amikor jönni szeretne". 


Mikor és hogyan derült ki, hogy terhes vagyok?

Egy átmulatott ünnepi időszak után január 3-án villant be: már öt napja késik. A fogamzásgátló előtt nálam 6-60 napos ciklusig minden előfordult, így ez még nem számított volna extrémnek. A biztonság kedvéért mégis csináltam egy tesztet. Spoiler: pozitív lett - nagyon pozitív! Mivel korai szakaszban volt még a várandósság, két héttel későbbre kaptam időpontot orvosi vizsgálatra. Hamar el is jött a várva várt nap, ahol először láthattuk meg ultrahangon a kis Áfonyát (ekkora volt 6 hetesen). Méretei alapján tökéletesen megfelelt a korának, és látszólag minden rendben volt, így nyugalomban, boldogan készülhettünk a január 22-én tartandó esküvőnkre.
6 hetesen látta először a Balatont - igaz még csak a pocakból

Milyen terhességi tüneteim voltak?

Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, mert a jól ismert kínzó terhességi tünetek közül nálam egy sem jelentkezett. Persze azért fel tudok sorolni néhányat, amivel szembesülnöm kellett, de émelygés, hányás egyetlenegyszer sem jelentkezett az első trimeszterben. Ami viszont igen:
  • puffadás: nagyjából az 5. héttől kezdve egészen a második trimeszterig elkísért az extrém puffadás. Hízni is elkezdtem, de ez sokkal zavaróbb volt, mert már akár reggel, egy pohár víz után jelentkezett. Ennek következtében a nadrágok idejekorán kényelmetlenné váltak, néha már úgy néztem ki, mint egy 4-5 hónapos várandós, pedig még csak a 2. hónap környékén jártam. 
  • csípőfájdalom: ez a tünet visszatérő volt, először a 10. hét környékén jelentkezett, főleg éjszakánként. Természetes velejárója a terhességnek, a medencetáji szalagok nyúlása okozza, sajnos elkerülhetetlen.
  • talpfájdalom: nagyjából két héten át tapasztaltam minden reggel az ágyból kikelve. Az első néhány lépést bicegve, sziszegve tettem meg. Ekkor még nem tudtam, miért lehet, de hamar kiderült: egy számot nőtt a lábam. Ezt sok kismama tapasztalhatja a várandósság alatt. A relaxin nevű hormon okozza a jelenséget, mely a szalagok és ízületek lazulásáért felel úgy a medencében, mint a lábfejben. Ahogy a magzat, ezáltal a súlyunk növekszik, a talpboltozatra nagyobb teher nehezedik, a lazább szalagok miatt pedig lejjebb ereszkedik a hosszanti boltozat, ez okozza a lábméret növekedését, mely általában a várandósság után is megmarad. (Cipőkollekció kuka, hurrá!)
  • izomgörcsök: gyakran tapasztaltam lábikragörcsöt, ez azonban megfelelő mennyiségű magnézium bevitellel könnyen orvosolható. Nekem a Magnosolv vált be.
  • fáradékonyság, aluszékonyság: a legkellemetlenebb tünet volt talán mind közül. Minden délután kénytelen voltam aludni egy órácskát annak érdekében, hogy folytatni tudjam a napi teendőimet, legfőképp a munkámat. Ha nem volt lehetőségem rá valami miatt, akkor 4 után már használhatatlan voltam. 
  • emlőfájdalom: talán a fájdalom nem is jó kifejezés, inkább erős érzékenységnek mondanám. Az első hetekben éjjel-nappal melltartót kellett viselnem, mert egy póló is tudott kellemetlenséget okozni. 
  • zsíros haj: újra tinédzsernek érezhettem magam, 2-3 naponta kellett megmosnom a hajam, holott korábban a heti egy alkalom bőven elegendő volt.
  • kellemetlen testszag: ciki vagy sem, bizony nálam ez is egy tünet volt, melyet a hormonok okoztak. Szerencsére nem folyamatosan, de időnként néhány napra jelentkezett és olyankor semmilyen dezodor nem használt.
Így olvasva ezek is ijesztőnek tűnhetnek főleg azok számára, akik még nem voltak terhesek, de higgyétek el, ezek a valóságban apróságok voltak, melyeken könnyen túllendültünk, legtöbbször csak elpoénkodtuk (főleg a puffadással járó dolgokat... :)). Nem nehezítették meg a mindennapokat, legalábbis nem annyira, hogy emiatt rosszul éljem meg a terhességet. 
11 hetes pocak: ilyenkor ez még inkább csak a puffadásnak tudható be, a magzat olyan picike, hogy még nem igazán nő tőle a pocak, így elrejteni is könnyű.

Kívánósság?

Nem jelentkezett extrém kívánósság az első trimeszterben, de volt pár dolog, amire rákattantam. Az egyik ilyen volt a narancs. Emlékezetes számunkra, amikor két-három megpucolt narancs eszegetése közben megkértem a férjem, hozzon be nekem egy kis narancslevet. :) Ezen kívül a kakóscsiga kísérte még végig a várandósság első három hónapját. Ami fix volt, hogy kizárólag édeset tudtam reggelizni, ez lehetett péksüti, gabonapehely, Nutellás kenyér, zabkása vagy gyümölcs, a lényeg volt, hogy édes legyen. A kívánósság mellett sok kismama undorodni kezd bizonyos ízektől, szagoktól. Nekem ilyen gondom sem volt, ugyanúgy használtam az erős parfümöt, öblítőt, nem zavartak az ételszagok, egyetlen kivétellel. Ez a kivétel pedig a lazac volt, amiért korábban rajongtam és rendszeresen ettünk is. Amikor először sütött lazac steaket a férjem a terhességem alatt, nem bírtam a konyhában maradni és persze enni sem tudtam belőle - legnagyobb bánatomra. 


Hogy zajlott a terhesgondozás?

Ezt a részt főként azoknak írom, akik még az első babavárás előtt állnak, így később segíthet, merre induljanak egy pozitív teszt után. Sajnos a korábbi orvosom, akihez tinédzser korom óta jártam, vidéken praktizál, így az egyszerűség kedvéért újat kerestem a várandósgondozásra. Egy barátnőm ajánlására kerestem fel Dr. Tidrenczel Zsoltot, aki az ország egyik legjobb genetikusa. Mivel semmiképp nem akartam az állami egészségügyet igénybe venni, ezért csak a magánrendelés jöhetett szóba. Az első trimeszterben a terhességmegállapításon és a gondozásba vételen kívül már csak a genetikai ultrahang volt. Általánosságban elmondható, hogy a magán gondozás esetén havi egy találkozóra kell számítani az orvosunknál, szemben az államival, ahol összesen, ha jól tudom 3 ultrahang van és az utolsó hetekben az NST/CTG vizsgálatok, ami szerintem nem kielégítő. A 12. heti genetikai ultrahangot és kombinált tesztet a Czeizel Intézetben szintén Tidrenczel doktor végezte el. Ekkor tudtuk meg a nemét is, bár még nem volt 100%, a 12. héttől minden alkalommal kislánynak mutatta magát. :) Mivel a kombinált szűrés eredménye önmagában is megnyugtató lett, mi nem láttuk indokoltnak, hogy további vizsgálatokat csináltassunk (pl. Prena, Nifty). 

Pro tipp: én még a terhesség legelején nyitottam egy egészségpénztári számlát a Prémiumnál, így minden magánorvosi vizsgálatot (plusz gyógyszereket, kontaktlencsét, baba termékeket, pl. pelenkát, vitaminokat, és még sok mást) el tudok számolni, melyek után adóvisszatérítés igényelhető évente maximum 150.000 Ft-ig. 

6 és 9 hetes ultrahang képek
Az orvosi vizsgálatok mellett fontos még megemlíteni a védőnői terhesgondozást. Ha jól emlékszem, 8 hetes voltam, amikor először találkoztam a védőnőmmel, aki egy tündér, hatalmas szerencsém van vele. Ő az, aki a várandósgondozási kiskönyvet adja, amit később minden vizsgálatra magunkkal kell vinni. Ahogy olvasgattam a témában, eltérő a gyakorlat és védőnője válogatja, milyen gyakran találkozik a kismamákkal. Az első trimeszterben nekem két védőnői látogatásom volt. Első alkalommal én mentem, a 12. héten pedig ő jött hozzánk helyszíni szemlét tartani.

Összességében tehát elmondhatom, hogy nagyon nyugodtan telt az első trimeszter, a magzat is tökéletesen fejlődött és én is jól éreztem magam a bőrömben, a boldogságunkat pedig a meghitt, gyönyörű téli esküvőnk koronázta meg. 
Az esküvőnkön 7 hetes várandós voltam
Ha kíváncsiak vagytok, hogyan zajlott a 2. és 3. trimeszter, mely tünetek tartottak ki és mik jelentkeztek újonnan, miket vásároltunk, hogyan készültünk a baba érkezésére, akkor olvassátok el a további trimeszternaplókat és babás írásaimat.


Orsi

You Might Also Like

0 megjegyzés

Szólj hozzá te is a poszthoz!

A ti kedvenceitek

Kövess Facebookon

Írj nekem!

Név

E-mail *

Üzenet *