Skinsmart haul kezdő rutinhoz | Belevágok a tudatos bőrápolásba? Egy új korszak kezdete!

22:16


A tavalyi évem sajnos nem a szép és egészséges arcbőrről szólt. A bőrömet elöntötték a gyulladt aknék, a mitesszerek, a felesleges faggyú, miközben gyakran hámlott, irritált volt. Mivel a munka-államvizsgák-költözés mellett nem volt időm, energiám arra, hogy ezzel foglalkozzak, teljesen leamortizáltam az egyébként sem tökéletes, tág pórusú, egyenetlen felszínű bőröm. A 2020-as évet bár sok szempontból sikeresen, de az arcomat illetően sok-sok heggel zártam.

Év elején aztán elkezdtem odafigyelni magamra, a testemre, mivel az emésztésem sem volt rendben. Mivel a családunkban nem jellemző, meg voltam győződve róla, hogy nekem soha nem lehet ételérzékenységem, engem ezek el fognak kerülni. Nos, úgy néz ki, ez tévedés volt, mert bár az egészségügyi helyzetnek köszönhetően még nem jutottam el célirányos kivizsgálásokra, a házi tesztem alapján beigazolódni látszik, hogy idő közben laktózérzékeny lettem.

A teszt nagyon egyszerű volt: két hétre teljesen elhagytam a tejtermékeket az étkezésemből. Ennek köszönhetően helyreállt az emésztésem, és olyan tiszta lett az arcbőröm, mint még soha. A gyulladások elmúltak, új aknék nem jöttek ki. Így tehát azóta bár nem váltottam 100%-ban tejmentes étrendre, igyekszem laktózmentes alternatívákkal helyettesíteni, amit lehet, és bekerültek a látókörömbe a magtejek is, meg a jó öreg laktózbogyó. Ezzel a megoldással többé-kevésbé gyulladás-mentesen tudom tartani az arcom. 

A következő lépés azonban a hegkezelés lesz, aminek az első lépése a kozmetikai kezelés volt. Először egy klasszikus arctisztításra mentem el, pár hét múlva pedig ezt egy Dermapen kezelés követte, amiből 4 alkalomra lett volna szükség, de a vírushelyzet keresztül húzta a számításaim. A tavasz beköszöntével pedig sajnos le kell mondanom erről a beavatkozásról, így legközelebb ősszel tudok újra belevágni. Így tehát marad az otthoni bőrápolás. 

Az alaprutinom már kialakult, ami a dupla tisztítást illeti, ehhez olajos tisztítóként Nivea makadámdiós olajos lemosót használok. A tartós műszempilla miatt szigorúan elkerülöm az olajjal a szemem, így ha szükséges, ezen a területen micellás vízzel távolítom el a sminket. A habzó lemosóm jelenleg a Neutrogena Hydro Boost Aqua arctisztító gél. Ennek a termékcsaládnak egyébként a krémjeit is nagyon kedvelem. Nappali hidratálónak mostanság az Yves Rocher-tól használok két terméket felváltva. Az egyik a Sensitive Camomile nyugtató krém, a másik pedig a Hydra Vegetal krémes hidratáló. Éjszakára La Roche Posay Cicaplast B5-öt használok, ez sokat segített az utóbbi időben a hegek, piros foltok eltüntetésében. 


Mivel ezt a rutint szeretném egy picit magasabb szintre emelni, némi kutatómunka után leadtam egy kisebb rendelést a Skinsmart oldalán. Nézzük, mik lesznek a segítségemre a következő időszakban a hegkezelésben!

The Ordinary AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution


A maszk, amitől mindenki óva int, pedig csak meg kell tanulni olvasni a használata előtt. Ez egy nagy mennyiségű AHA-t és BHA-t tartalmazó hámlasztó maszk, ami egy időben hat a bőr felszínén (AHA) és a pórusok belsejében (BHA). Egyszerre segít egységesebbé, üdébbé tenni a bőrt, és kezelni az eltömődött pórusok miatti problémákat, mint például a mitesszereket, tág pórusokat és pattanásokat. A hatóanyag nagy mennyisége miatt maximum 10 percre ajánlott fenthagyni. Én elsőre 5 percig hagytam, amit a telefonom időzítőjével mértem. Semmilyen irritációt nem tapasztaltam, és a bőröm olyan lett utána, mintha kivasalták volna. Nyilván a hatása főként hosszútávon fog érződni, és szép lassan, fokozatosan fogom emelni az időt az ajánlott maximális 10 percig. Mivel az AHA fényérzékennyé teszi a bőrt, emellé egy 50 faktoros fényvédőt (Cosrx Aloe Soothing Sun Cream SPF50) is bevezettem, amit reggelente használok, ha utcára merészkednék.

The Ordinary Retinol 0.2% in Squalane


Mérsékelt erősségű vízmentes formula 0,2%-nyi tiszta retinollal. A retinol segít a finomvonalak, a ráncok csökkentésében, halványítja a pigmentfoltokat, és csökkenti a bőröregedés más általános jeleit (plusz, aknék ellen is híresen jó). Emellett magas squalane tartalma segít a bőrt hidratáltan tartani anélkül, hogy zsíros érzetet okozna, vagy elnehezítené a bőrt. Mivel ez is fényérzékenyít, emellé is fontos a fényvédő használata. Az olajos formula miatt én csak este tudom használni, de nem lett a kedvencem. Sajnos nálam hozza a zsíros érzetet, és nem szívódik be, akármilyen keveset használok belőle.

The Ordinary Mandelic Acid 10% + HA

10% mandulasavat és hialuront tartalmazó formula, ami gyengédebb hámlasztást tesz lehetővé, mint más AHA savak. Nemcsak eltávolítja az elhalt hámsejteket segítve ezzel az egyenletes sima bőrfelszín kialakítását, de a mandulasav antibakteriális tulajdonságának köszönhetően kifejezetten hatékony a pattanások ellen, miközben segíti a pattanások utáni foltok halványodását is. Őt még nem próbáltam, mivel nem szeretnék egyszerre túl sok mindennel kísérletezni, hogy lássam, mi hogyan hat a bőrömre, de a pattanások és folthalványítás miatt mindenképp szerettem volna beszerezni, és fokozatosan szeretném be is vezetni a rutinba.

The Ordinary Lactic Acid 5% + HA

A tejsav egy AHA-féle, egy kifejezetten gyengéd, anti-aging hatású hámlasztó összetevőről van szó, ami gyorsítja a bőrmegújulás természetes folyamatát, segít a felszínről eltávolítani az elhalt hámsejteket. Emellett jelentős hidratáló hatása is ismert - ezt jól kiegészíti a termék hialuron-tartalma, ami szintén a bőr vízmegtartásában segít. Tazmán borsot is tartalmaz, ami segít megnyugtatni a bőrt. Egy hete minden este használom, és viszonylag kezdő hámlasztóként azt mondhatom, valóban gyengéd. Szerencsére nem tudtam vele túlhámlasztani, semmilyen irritációt nem okoz a mindennapos használat mellett sem, nem szárít, köszönhetően a hialuron tartalmának.

The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1%

A niacinamide (B3-vitamin) egy sokoldalú összetevő, ami más jó tulajdonságai mellett a pattanásokon és eltömődött pórusokon is segít. A formulában található cink segíti a bőr faggyútermelésének kiegyensúlyozását. Ez a szérum, bár segít a bőrhibák ellen és a faggyú szabályozásában, nem helyettesíti a pattanás elleni célzott készítményeket, például a retinol, retinoid, benzoil peroxidos, azelain savas vagy BHA termékeket. Én főként a faggyútermelés szabályzására szeretném bevetni. Egyelőre nem használtam, mivel még nem fogyott el a Revox hasonló készítménye - ami sajnos nem igazán vált be. Reggelre sokszor tocsog az arcom a zsírtól, mióta használom. Kíváncsian várom, hogy a TO hoz-e változást, ha átváltok erre.

Geek & Gorgeous 101 HA 5 Light

Könnyed, gyorsan felszívódó formula, mely ötféle, különböző molekulasúlyú hialuronformát tartalmaz, így hidratál és puhává teszi a bőrt anélkül, hogy elnehezítené. Vízhiány ellen vagy annak megelőzésére ajánlott használni, ráadásul a finomvonalakat is segít kisimítani. Használata reggel és/vagy este ajánlott a hámlasztó után a szérumok sorában. Nekem főként a reggeli használat vált be, nagyon szépen feltölti a bőröm, öröm rá sminkelni.


Remélem, hogy a fentiekkel tudtam segíteni egy picit azoknak, akik hozzám hasonlóan még kezdők és elveszettnek érzik magukat a tudatos bőrápolás rengetegében. Én még nagyon távol állok tőle, hogy profi szinten űzzem, talán soha nem is fogom, mert nem vagyok hozzá elég türelmes. A szép bőr azonban célként lebeg a szemem előtt, így tudom, hogy a 30-hoz közeledvén az esti-reggeli arcmosás és krémezés sajnos már kevés. Igyekszem beszámolni nektek a tapasztalatokról is, ha már kellő idő eltelt, és látok némi változást a bőröm állapotában. 

Termékleírások forrása: Skinsmart.hu

- Orsi

You Might Also Like

0 megjegyzés

Szólj hozzá te is a poszthoz!

A ti kedvenceitek

Kövess Facebookon

Írj nekem!

Név

E-mail *

Üzenet *