Szertartásvezető lettem! | Élménybeszámoló a tanfolyamról

21:45


Annak ellenére, hogy a tanköteles éveimben a szorgalom és én olyan távol álltunk egymástól mint Makó Jeruzsálemtől, tök jól összekaptam magam. Mióta nem muszáj, sokkal szívesebben tágítom a buksim. Azt mondják, sírig tanul az ember, és azt érzem, hogy szeretnék is addig tanulni, minél több dologba belekóstolni, tágítani a látóköröm.


Szertartásvezető tanfolyam a Prestige Oktatási Stúdióban

Sose gondoltam volna, hogy egyszer Anyukám nyomdokaiba lépek, de úgy tartják, nem esik messze az alma a fájától. Édesanyám anyakönyvvezetőként dolgozik, de korábban nem is jutott eszembe, hogy egyszer én is esküvői szertartásokat fogok tartani, ahogy ő.

Rátkai Timivel, a Prestige Oktatási Stúdió vezetőjével néhány éve az egyetemen ismerkedtünk meg, ahol együtt koptatjuk a padot, most pedig néhány alkalomra átültem az ő tantermének padjaiba Anyukámmal együtt. Korábban is érdekelt az 'esküvő-biznisz', különösen az esküvőszervezés, de mióta megismertem Timit, aki az ország legjobb esküvőszervezője, még inkább piszkálta a fantáziám ez a téma, hiszen jó néhány sztorit hallottam már tőle.

Fogalmam sem volt, mire számítsak a szertartásvezető tanfolyamon, de életem néhány legérdekesebb és legemlékezetesebb óráján vettem részt az elmúlt hetekben! A szertartásvezető tanfolyam négy egymást követő pénteken zajlott, az ötödik héten, a vizsga napján pedig már a miénk volt a főszerep.


Mi a különbség az anyakönyvvezető és a szertartásvezető között?

Még itt az elején szeretném tisztába tenni, mivel a mai napig zavar van a fejekben. Nagyon egyszerű, az anyakönyvvezető előtt megkötött házasság hivatalos, míg a szertartásvezető előtti csak imitáció. Azaz például:
1.) ha valaki egy olyan külső helyszínen szeretne házasodni, ahova a helyileg illetékes anyakönyvvezető valamilyen oknál fogva nem tud, vagy nem akar kimenni,
2.) vagy mondjuk a párnak van egy kedvenc szertartásvezetője (akit pl. egy barátjuk esküvőjén láttak és magával ragadta őket a stílusa), és azt szeretnék, hogy az esküvőjükön az ő beszédét hallja a násznép,
3.) vagy ha csak egyszerűen nem szeretnék, hogy aznap ők legyenek a hivatalban a 14. pár, akik végighallgatják ugyanazt a szöveget, amit a rájuk eső fél órában ledarál az anyakönyvvezető, míg a sarkukban már ott toporog a következő násznép,
abban az esetben a hivatalos házasságkötés az anyakönyvvezető előtt két tanúval lezajlik akár egy hétköznap délután 5 perc alatt, majd az esküvő napján a szertartásvezető előtt "házasodnak össze" újra, csinnadratta kíséretében. Sokszor ebből a násznép mit sem sejt, hiszen a szertartás minden olyan kötelező elemet tartalmaz, mint amit egyébként a hivatalos házasságkötés is. Röviden, tömören. 😀 (Mi lett volna, ha bő lére eresztem...? 🙈)

Anyukám és a tanfolyamon résztvevő másik három anyakönyvvezető nevében szerintem bátran elmondhatom, hogy még a rutinosok is bőven tudnak tanulni! Úgy gondolom, hogy ennél jobb szakmai továbbképzést keresve sem találhatnának az anyakönyvvezetők. Fejleszthetik az előadásmódjukat, a beszédtechnikájukat, és levetkőzhetnek olyan rossz szokásokat, berögződéseket, amikről eddig ők maguk sem tudtak esetleg.

Középen Timi, körülötte pedig a csapat egy pici része ☺

Miről tanulunk a szertartásvezető tanfolyamon?

Az első órán egy coach segítségével egy rövid önismereti tréningre került sor, és egymással is megismerkedtünk. Ezt szuper ötletnek találtam, hiszen mégis csak négy hetet töltöttünk együtt, ez pedig megtörte a kínos csendet a tanfolyam elején. Kialakult egy barátságos légkör, így már sokkal közvetlenebbül álltunk egymáshoz a gyakorlati feladatok során.

A coaching után az óra második felében Kovács Gábor Dénessel ismerkedhettünk meg, aki a Budapesti Operettszínház színitanodájának, a Pesti Broadway Stúdiónak a szakmai vezetője. Ő volt az a tanár, akivel a tanfolyam során minden alkalommal találkoztunk.

Az első óra Gáborral megdöbbentő volt, egy nagyon különös szituációba vitte bele a csapatot. Nem mondanám, hogy pozitív volt az antré, de miután fény derült rá, hogy mi volt ezzel a célja, és elkezdte oldani a hangulatot, egy fantasztikus embert ismerhettünk meg a személyében. Elképesztő, hogy mit művelt velünk négy hét alatt. A gyakorlati képzésen rengeteg koncentrációs és beszédtechnikai feladatunk volt. Soha nem felejtem el, hogy "A szecsuáni síncsiszoló síncsiszoló volt Szecsuánban, s nem színpadi súgó.". 😀

Kovács Gábor Dénessel a vizsga után, felszabadultan! 😀

A második órára már egy kész esküvői beszéddel kellett érkeznünk, amit a tanfolyam hátralevő részében stilisztikailag csiszolgattunk. Az előadásmódunk mindannyiunknak rengeteget fejlődött a tanár úrnak köszönhetően ez alatt a pár hét alatt. A harmadik alkalommal például kamera előtt kellett elmondanunk egy részletet, a következő órán pedig visszanéztük, hogy mi magunk is szembesüljünk a hibáinkkal. Kegyetlen érzés volt látni, tudván azt, hogy ennek egy hét múlva sokkal jobban kell mennie a vizsgán.

Azt gondolom, hogy a szertartásvezető tanfolyamra már csak azért megéri elmenni, hogy néhány órát együtt tölthessünk a tanár úrral, mert csodát művel az emberekkel, de tényleg!

Timi előadásán megtudhattuk, hogyan indulhatunk el ezen a pályán, mire van szükség ahhoz, hogy szertartásvezetőként dolgozhassunk. Beszélt a vállalkozás indításáról, a marketingről, az eszközökről, és még rengeteg hasznos dologról, ami magunktól biztos, hogy nem jutott volna eszünkbe.

A tanfolyam során volt még egy anyakönyvvezető oktatás, ami azért fontos, mert egy szertartásvezetőnek is tisztában kell lenni a hatályos jogszabályokkal, ugyanis sok esetben a párok neki is felteszik a házasságkötéssel kapcsolatos kérdéseket, amikre illik tudni válaszolni még akkor is, ha ez nem a mi hatáskörünk.

A másik kedvenc előadásom pedig Barta Zsoltné Zsu szertartásvezetőé volt, aki egyben anyakönyvvezető is, így mindkét világba elkalauzolt bennünket picit, de alapvetően a szertartásvezetésről mesélt. Szuper példákat hozott és egy rögtönzött ceremóniát is előadott, ahol biztossá vált számomra, hogy ha egyszer valaha eljutok az esküvőig, azt szeretném, hogy ő legyen a szertartásvezető! 😀


Hogyan zajlik a szertartásvezető vizsga?

A vizsga az Ádám Villában volt, és egy öltönybe, menyasszonyi ruhába öltözött ifjú pár is jelen volt: őket adtuk össze hússzor egymás után. A végére már nagyon sajnáltam szegényeket, de mint megtudtuk, az előző vizsga alkalmával jubiláltak: már túl vannak a századik szertartáson! 🙈 Kovács Gábor Dénes és Zsu voltak a vizsgáztatók, akik 3-3 előadás után értékelték a látottakat, majd átadták az okleveleket. A vizsga remek hangulatban telt, nagyon jó volt látni, hogy milyen sokat fejlődött mindenki, inspiráló volt hallgatni ezt a rengeteg beszédet ami mind egy-egy szellemi műalkotás volt.

Összességében elmondhatom, hogy varázslatos embereket ismerhettem meg mind az oktatók, mind pedig a csoporttársak személyében. Hihetetlen gyorsasággal röppent el ez a néhány hét, és már most hiányzik a tanfolyam! Akár évekig is járnék még, ha lehetne, ezért erősen gondolkodom, hogy részt veszek a mesterkurzuson, amit a tanár úr tart. Ezt maga Kovács Gábor Dénes is ajánlotta számomra, mivel sajnos nem vagyok egy született előadó, és bár a való életben nincs gond a magabiztosságommal, a pódiumon állva bizony kissé inamba száll a bátorság - különösen vizsgahelyzetben -, ezért rám fér még egy kis tuning.


Ha sikerült felkeltenem az érdeklődéseteket, vagy már régóta szemeztek a szertartásvezetéssel, mint hivatással, akkor szívből ajánlom nektek a Prestige Oktatási Stúdió tanfolyamát, amiről bővebb információkat IDE kattintva olvashattok. Keressétek őket (vagy akár engem is) bizalommal, ha bármilyen kérdésetek van. Bízom benne, hogy akadnak köztetek leendő kollegák! Hajrá! 😘

- Orsi

You Might Also Like

0 megjegyzés

Szólj hozzá te is a poszthoz!

A ti kedvenceitek

Kövess Facebookon

Írj nekem!

Név

E-mail *

Üzenet *