6+1 tipp, hogy könnyebben menjen a tanulás!

07:00


Ismét elérkezett a vizsgaidőszak, ami pusztító viharként söpör végig ilyenkor az egyetemistákon. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, én mindig próbálok felkészülni rá előre lelkileg, de szerintem lehetetlen, annyira hirtelen csap le, hogy egyszer csak arra eszmélek, hogy árral szemben küzdök.

Nekem idén 11 vizsgám lesz, ebből 5 szigorlat - igen, ez az a rész, amikor elkezdhettek sajnálni -, így minden erőmre és agykapacitásomra szükségem van ahhoz, hogy munka, háztartás, és a két blog csökkentett üzemben történő életben tartása mellett éjszakánként még a tanulásra is maradjon energiám. Mivel levelezős vagyok, így szorgalmi időszakban semmilyen számonkérés nincs, ezért minden tudásomról ilyenkor, ebben az egy hónapban kell számot adnom. Ez sajnos azzal is jár, hogy év közben készülni se szoktam, csak a vizsgák előtt 1-2 héttel kezdem el az intenzív tanulást.

1. A motiváció fenntartása

Erre a kérdésre egy kedves követőm hívta fel a figyelmem, aki arra kért, adjak tippet, mivel motiválhatná magát, mert az államvizsgája előtt nagyon szüksége lenne rá. Rájöttem, hogy különösebb motivációm nekem sincs, azon kívül, hogy szeretném megszerezni a jogi diplomát, és a doktori címet (ez utóbbi rendkívül motiváló tud ám lenni még akkor is, ha csak két darab betű). Így hát el is határoztam, hogy minden sikeres vizsgám után meglepem magam valami aprósággal. (Még szerencse, hogy jönnek a leárazások, mert igen drága hónap lenne a június.) Viccet félretéve, nem kell nagy dolgokra gondolni. Egy tábla csoki, egy szép új bögre, hogy jobban essen a kávé, egy rúzs, vagy egy pofátlanul leárazott nyári ruha tökéletes motiváció lehet.

Ami mindig a szemetek előtt kell lebegjen: úgyis vége lesz! Olyan vizsgaidőszak még nem volt, ami ne ért volna véget, és emlékezzetek, milyen jó érzés, amikor az a tonnás kőszikla lehullik a vállatokról - bármilyen eredménnyel is végződött a félév.

2. Ginkgo biloba

Erről ebben a posztban nem szeretnék túl sokat beszélni, hisz korábban már egy egész bejegyzést szántam neki, ITT el is olvashatjátok. A mai napig nem tudom tudományosan alátámasztani a hatását, és lehet, hogy csak placebóként hat, de kit érdekel, ha működik? 

3. Kávé

És itt most nem az élénkítő hatása miatt emelném ki a fontosságát, mert az nálam soha nem érvényesül. Igen, immúnis vagyok a kávéra, bármennyit ihatok belőle, nincs hatása, így éjjel is nyugodtan kávézgatok. Nálam a kávézás sokkal inkább egy relaxációs szertartás. Ha már azt érzem, hogy tele van az agyam, és muszáj szünetet tartanom, akkor főzök egy finom habos kávét, és leülök vele 10 percre, elkortyolgatom, és készítem magam lélekben a következő etapra.


4. Felejtsd el a telefont

A legrosszabb, amit tehetsz tanulás közben, hogy magad mellett tartod a telefonod. Nyilván 5 percenként kapsz valamilyen értesítést, ami azonnal kizökkent a koncentrációból. Én erre azt az egy megoldást találtam, hogy minimum lenémítva, de inkább kikapcsolva egy másik helyiségben tartom, hogy még csak eszembe se jusson ránézni az időre, az Instagramra, a Messengerre, meg úgy egyáltalán semmire. Ugyanez igaz a számítógépre, tabletre, minden kütyü felejtős ilyenkor. Az is egyfajta motiváció lehet, ha előre megszabod, hogy az adott napon mikor engeded meg magadnak a netezést, én pl. egy délutáni és egy esti session-t szoktam beiktatni. Ilyenkor gyorsan végigpörgetem a közösségi médiát, nehogy lemaradjak valami irtó fontos dologról, chatelek, a lényeg, hogy minden ilyesmit letudok maximum 1 órában.

5. Készíts be nasit

Tapasztalat, hogy ilyenkor sokszor enni is elfelejt az ember, mert teljesen más tudatállapotba kerülünk, amikor az alapszükségletek fontosságáról is megfeledkezünk, és szinte csak vegetálunk. Ahhoz viszont, hogy forogni tudjanak a kis fogaskerekeink, energiára van szükségük. Én ilyenkor rengeteg pénzzel tömöm meg az ételszállító cégek zsebét, hiszen a főzésre már pláne sajnálom az időt, szendvicsen élni pedig nem lehet egy hónapig (na meg azt is meg kell kenni, ki ér erre rá???). A napi 1-2 normál étkezés mellett egy maratoni tanuláshoz szükség van nasira is. Tudományosan bizonyított tény, hogy a rágás folyamata serkenti az agyműködést, így ha azt érzitek, hogy az agyatok kezdi felmondani a szolgálatot, és nem képes több információ befogadására, jöhet valami harapnivaló.


Érdemes odafigyelni arra, hogy ne egészségtelen, cukros, mű cuccokkal tömjétek magatokat, mert a vizsgaidőszak végére pár plusz kiló is felszaladhat a sok tudás mellé. Nekem a zöldség-gyümölcs snackek nagyon beváltak, a kedvencem a szárzeller (ebből egyébként is ipari mennyiséget fogyasztok), valami finom mártogatóssal. Próbáljátok ki pl. a tejföl-mustár-füstölt pirospaprika kombinációt. Egészséges, finom, és garantáltan segít koncentrálni.

6. Próbálj logikusan, értelmezve tanulni

Nálam az évszámok, a törvények számozása, és a bonyolultan megfogalmazott de szó szerint megtanulandó 20 soros törvényi tényállás adják fel a leckét általában. Ezeknél mindig próbálok valamilyen logikai összefüggést keresni, a számokhoz kötni valami más infót is, a fogalmaknál pedig megszámolom, hány elemből állnak, és tanulás közben az ujjamon számolom, hogy mennyit tudok eddig belőle. Vizsgán is jártam már úgy, hogy a kidolgozáskor először azt írtam fel, mihez hány dolgot kell tudnom, és úgy nézett ki a lapom, mint egy matekérettségi. Tanulás közben pedig mindig mindent értelmezni kell először. A magolás nem jó módszer, bár néha muszáj tényleg szóról szóra tudni dolgokat, de alapvetően az a lényeg, hogy értsd, mit tanulsz, mert onnantól gyerekjáték megjegyezni.


Én a nyomtatott jegyzetek híve vagyok, még ha nem is túl környezetbarát megoldás. Nem tudok számítógépen tanulni, a szemem is sokkal jobban elfárad, és kell, hogy lássam magam előtt a dolgokat egy papíron. Ha hozzám hasonlóan vizuális típusok vagytok, a sokszínű szövegkiemelők használata nagyon sokat segíthet. Vizsgaszituációban szintén sokszor előfordul, hogy pontosan tudom, hányadik oldalon, a lap melyik részén és milyen színnel kiemelve volt az adott anyag, innen pedig már felidézni is jóval könnyebb, ha hozzá vesszük a logikai elemeket, amiket tanuláskor hozzá kötöttünk.

+1 Tarts szünetet!

És itt most nem a 10 perces kávészünetre gondolok. Muszáj néha letenni a könyveket, és két vizsga közt tartani 1-1 pihenőnapot. Én sokszor szívatom magam azzal, hogy 2-3 egymást követő napra veszek fel vizsgákat, amiket több napos tanulás előz meg, és persze a köztük lévő éjszakákon is bújhatom a jegyzeteket. Egy ilyen maraton után viszont mindig jó pár nap kihagyás van, amiből az elsőt maximálisan kikapcsolódással töltöm, mielőtt újra nekiállnék a következő vizsgára való felkészülésnek. Ilyenkor vagy találkozom egy barátnőmmel, hogy egy kis szociális életet is éljek, vagy egyszerűen csak itthon zsibbasztom az agyam sorozatokkal, YouTube videókkal, de őszintén szólva ilyenkor még a takarítás is jól szokott esni.

Kitartás mindenkinek, ne feledjétek: hamarosan vége, pikk-pakk itt is lesz a nyár!


- Orsi

You Might Also Like

0 megjegyzés

Szólj hozzá te is a poszthoz!

A ti kedvenceitek

Kövess Facebookon

Írj nekem!

Név

E-mail *

Üzenet *