TESZT | Dacia Duster 4x4 - pénztárcabarát multifunkciós szabadidőautó

00:00


A Renault Jászberény-Karcag kereskedés jóvoltából volt szerencsém eltölteni közel egy hetet az új generációs, 2018 óta piacon lévő Dacia Dusterrel. Ismét egy nagyon pozitív csalódás ért autófronton - szerintem nem vagyok vele egyedül, ha azt mondom, a márkával kapcsolatban megvoltak az előítéleteim a sztereotípiáknak köszönhetően. A birtokomban lévő darab egy Prestige felszereltésű, 1.5 Blue dCi (diesel) 115 lóerős, 4WD, azaz összkerék hajtású modell volt. Ezen tulajdonságok mindegyike nagyban hozzájárult ahhoz, hogy csupa jót tudjak elmondani a Dusterről, de nézzük is őket sorban.

A rövidke fokozatokból legalább 6 is található itt, meg kell szokni, hogy az átlaghoz képest eggyel feljebb kell kapcsolni, hogy ő is elégedett legyen.
Az általam próbált 1.5-ös diesel motor mellett ezres és 1.3-as turbós benzines változatok érhetők még el, 5 vagy 6 fokozatú manuális váltóval. A specifikáció a mi motorunk esetében 5,6-5,8-as fogyasztást ígért, ami nevetségesen alacsonynak tűnt, és biztos voltam benne, hogy legalább a másfélszeresét fogják végül mutatni a műszerek. Így aztán nagy meglepetés ért, mikor a több mint ezer kilométeres túránk végére 5,9 literes átlagfogyasztást sikerült produkálni, pedig szokásomhoz híven nem kíméltem sem terepen, sem az autópályán.

A manuális váltó esetén szokatlanok voltak a rendkívül rövid fokozatok, már-már úgy éreztem magam, mintha egy sportautót vezetnék, annyira hamar kellett váltani a gyorsításoknál. A sportverdás érzés azonban a sebességmérőre tekintve gyorsan szerte is foszlott, bár tény, hogy nem is ígér ilyet a márka, és nem is versenyzésre lett kitalálva a Duster. Az egyest kifejezetten utálja a járgány, egy átlagos sík terepen kettesben szívesebben indul el. Ennek is megvan ám a miértje, jól mutatja, hogy ezt az autót valóban terepre tervezték, ingoványos talajon járva jól jöhet a rövid első fokozat. A kormány imádnivaló, még a durvább terepeken is könnyedén elvezethető akár egy ujjal - de ezt azért ne próbáljátok ki. A négykerék hajtású változatok hátul is független futóművet kaptak, megkönnyítve ezzel a terepezést. A futóművet egyébként sikerült úgy finomhangolni, hogy a kátyús aszfalton és a földutakon is kellemesebbé tegye az utazást. A már jól ismert útszakaszokon sok hibát észre sem vettünk vele, átsiklott rajtuk döccenés nélkül.

A kerekek külön felfüggesztést kaptak, szépen idomulnak bármilyen terepviszonyhoz, és elnyelik a csodás magyar úthálózat buktatóit.
Az első hosszabb utunk most is a hegyekbe vezetett, igazi élmény volt a Dusterrel a kacskaringós dimbes-dombos utakon kirándulni, kellemesen billegett a kanyarokban, de végig stabilan feküdt az úton. Itt mutattuk meg neki az első terepet is, amikor egy kilátóhoz a nyomvályús földúton kaptattunk föl, lefelé pedig a lejtmenet vezérlőre bíztuk magunkat. Ezen a szakaszon nagyjából meg sem döccentünk vele, így keresnünk kellett egy extrémebb terepet, amit az Alföldre visszaérve találtunk meg, a Tisza menti gáton, és a mellette vezető mezőkön. Itt már jól jött a 21 centis hasmagasság, a 30°-os terepszög és a négykerék hajtás is. Ezt megtapasztalva viszont arra is rá kellett jönnöm, hogy ez az autó itt érzi magát igazán jól, lubickol a traktornyomokban, a téglával feltöltött, eldugott üdülőházakhoz vezető utakon, ahol egy átlagos négykerekű maximum nyögve (és lyukas olajteknővel), de leginkább sehogy nem menne el.



Autópályán is jól viselkedett, igaz 140 km/h fölött már érezhetően fogyott az ereje. Itt próbáltam ki a tempomatot is. Jól szuperált, gyorsan reagált sebesség növelésre és csökkentésre is, a pedálokhoz abszolút nem kellett nyúlnom hosszú kilométereken át.

Beszéljünk egy kicsit a Prestige felszereltségről is, hiszen ezek teszik még inkább élvezhetővé a Dustert:
  • Hátsó tolatóradar
  • Sebességváltásra figyelmeztető grafikai jelzés
  • Automata fényérzékelő világításkapcsoló
  • Elektromos és fűthető visszapillantó tükrök
  • Lejtmenet fékező rendszer
  • Tempomat sebességszabályozó és korlátozó funkcióval
  • Holttérfigyelő rendszer
  • Multimédia DAB rendszer 7”-os érintőképernyővel, Mp3 kompatibilis, USB- és Bluetooth-csatlakozással
  • Navigációs rendszer
A legkisebb női táskában is elfér a lapos automata kártya, ami nyitja, zárja és indítja az autót.
Ezek mellett pedig opcionális felszereltségként volt még a modellben:

  • Automata klímaberendezés
  • Automata Dacia kártya (kulcs nélkül nyitás, zárás és indítás)
  • Multi-view kamera (90°-onként kapcsolható)
  • Fűthető első ülések
A rövid üléslapok ellenére is kényelmes az utazás a hátsó sorban.
A felszereltség mellett ideje szót ejteni a belső térről is, ami egyszerű, nem csúnya, nem is szép, de ez az autó nem is erre lett kitalálva. Funkcionalitását tekintve abszolút rendben van, sok pakoló, tároló rekesz található benne mindenhol, és a csomagtartó is nagy, 445 literes, ami a hátsó ülések lehajtásával közel 1500 literesre bővíthető. Az ülések kényelmesek, hosszú úton is jól éreztük magunkat az autóban, a vezetőülés könyöklőt is kapott, a hátsó üléseknél pedig kifejezetten tágas a tér. A hűvös reggeleken az ülésfűtést is volt alkalmam tesztelni, villámgyorsan reagált a bekapcsolásra, és brutál erővel fűtött. A 7"-os kijelző egy USB kábel segítségével csont nélkül át is alakult Android Auto kijelzővé, így őszintén szólva az eredeti menüt nem is használtam, végig csatlakoztatva volt a telefonom, így a saját navimat (Waze) és zenémet (Spotify) hallgattam. (Sidenote: az Android Auto a Google Play-ből itthon nem elérhető, de például INNEN trükkösen letölthetitek és feltelepíthetitek, nálam tökéletesen fut bármelyik autóval.)

Átláthatóság és egyszerűség jellemzi a belső teret, könnyen kezelhető gombokkal
A holttérfigyelő rendszert most nem igazán volt alkalmam tesztelni, egyszer-kétszer villant fel, akkor is leginkább gallyak aktiválták, de legalább bebizonyosodott, hogy működik. Az automata Dacia kártya egy áldás, végig a táskámban tartottam, így amikor közeledtem a járgány felé, nyíltak az ajtók, és a hátsó ülésre dobott táska is elég volt ahhoz, hogy gombnyomásra induljon a motor. Távolodásnál két rövid dudaszó jelzi, hogy nyugovóra tért a kicsi, és az ajtók zárva vannak. Emiatt már az első nap Dudunak neveztem el, tudjátok, minden tesztmodell kap nálam valami becenevet. Amit még nagyon hasznosnak tartok, különösen egy terepre termett autó esetében, a multi-view kamera. Az egy dolog, hogy tolatásnál nagyon jól jön, de egy izzasztó helyzetben sem kell feltétlenül kihajolni derékig az ablakon, hogy megnézzük, mi a helyzet odalent, elég a kamerákat kapcsolgatni, és mindent látunk magunk körül.

Jól tükrözi az egyszerűségét az ára is, hiszen a Dacia Duster legalapabb alapára 3.199.000 Ft, ami az ezres turbómotort takarja elsőkerék hajtással, a legmagasabb alapár pedig a mi modellünké, ami 5.649.000 Ft, erre jöttek rá az opcionális felszereltségek, amikkel együtt 6 094 000 Ft lett a tesztmodell esetében a végösszeg. Ahogy látjátok, a két véglet közt nagy a különbség, amivel jól lehet legózni igényektől függően. Ilyen például önmagában a motor vagy a 2-4 kerekű változat. Ha valaki kizárólag városban használja, teljesen indokolatlan az összkerékhajtásért több mint fél milliót fizetnie, aki viszont egy masszív és sokoldalú terepjáróra vágyik, annak a modell legmagasabb felszereltségi szintű ára is az alsó sávban van a kategóriájához képest.



A Dacia Duster nyilvánvalóan nem hivalkodó luxusautó - bár a külső vonásai szerintem kifejezetten mutatósak a ráncfelvarrott modellnél - nem azoknak készült, akik presztízskérdésként tekintenek a birtokukban lévő járműre. Ez egy igazi funkcionális járgány, ami városban és hegyen is otthonosan mozog, de a kitűnő választás lehet azok számára, akik naponta lemennek a térképről, és a könnyedén járható utakról. Tökéletesen el tudom képzelni családi autóként, a nagyváros mellett pedig szerintem kiválóan megállja a helyét akár a hegyen, akár a szántóföldeken, erdőkben, így azok számára is jó választás lehet, akik terepen is használható, mégis többfunkciós autót keresnek maguknak. Én nyugdíjas szüleim számára is jó szívvel ajánlanám, így elmondhatom, hogy jó döntés lehet nehezebben mozgó, az egyszerű műszerfalhoz és használhatósághoz szokott, hosszú távra tervező, megbízható járgányra vágyó idősebb autóvásárlók számára is.



- Orsi

You Might Also Like

0 megjegyzés

Szólj hozzá te is a poszthoz!

A ti kedvenceitek

Kövess Facebookon

Írj nekem!

Név

E-mail *

Üzenet *