TESZT | Kia Stonic 120 T-GDI Hybrid 48V 2021

16:51


A koreai gyártó úgynevezett mini SUV-je a Stonic, ami a Rio alapjaira épül, azonban egy picivel magasabb annál, az átlagos crossoverek magasságától viszont elmarad. A pontos méreteit tekintve 1520 mm magas, 1760 mm széles, 4140 mm hosszú, ebből is láthatjuk, hogy valóban nem egy óriás, ezáltal pedig valóban a városi közlekedést megkönnyítendő, jól manőverezhető formát dobott piacra a KIA. Az általam tesztelt modell egy lágy hibrid Kia Stonic 1.0 ECO Dynamics+ Style felszereltségű verzió volt 48 voltos akkumulátorral és elektronikus vezérlésű kuplunggal.

Kia Stonic kívülről

A Kia járműpalettájáról sok minden elmondható, de az semmiképp, hogy unalmas lenne. Ehhez hűen a Stonic karakteres formája is vonzza a tekintetet. Az áramvonalas, markáns hűtőráccsal és helyzetjelzőkkel egybeépített LED fényszórókkal szerelt orr kifejezetten 'kiás', messziről felismerhető, mely márka modellje közelít felénk. Tetősínt is kapott, hisz szabadidőautóról beszélünk, én már el is képzeltem rajta a szép sárga bringámat, amint a Balaton felé vesszük az irányt.
Kategóriájához képest sok figyelmes, praktikus részletet rejt, ilyen például a napszemüveg tartó rekesz.
A külső tehát kifejezetten vidámra és sportosra sikeredett, egyszerűen jó ránézni erre az autóra, különösen, ha egy izgalmas színösszeállítást kap a gyárban. Az autó teljesen személyre szabható, hiszen 29 színváltozatban elérhető, melyből 20 izgalmas kétszínű kombináció is elérhető. Emellett négy - bronz, narancs, zöld vagy szürke - belső színcsomag választható, valamint 15 és 17 colos papucsokkal is kérhetjük az autót. Az egy hetes teszt alatt többször tapasztaltam, hogy a Stonic tulajok elégedetten mosolyogtak vagy integettek át a piros lámpánál, ha két tesó összetalálkozott. 

Kia Stonic belülről

A Kia Stonic belső tere tágas, modern, letisztult és logikus. A 8 colos lebegő érintőképernyőt leszámítva minden más fizikai gombokkal vezérelhető, jól átlátható és könnyedén használható. Természetesen elérhető benne az Android Auto™ és az Apple CarPlay™, az UVO Connect fedélzeti szolgáltatás pedig sok hasznos információval lát el bennünket vezetés közben. Az UVO App segítségével távolról is megnézhetjük az üzemanyagszintet, a jármű pillanatnyi helyzetét, de a véletlenül nyitva hagyott ajtókat is bezárhatjuk az alkalmazás segítségével. 


Kis mérete ellenére jól pakolható, praktikus rekeszekkel van ellátva, csomagtartója pedig hozza a kategória átlagot a maga 325 literével. Itt kapott helyet a padlólap alatt az akkumulátor, de nem volt olyan érzésem, hogy emiatt érezhetően kisebb lenne a csomagtér. Síkban nyitható üléseivel 1103 literre bővíthető a raktér. 
Ez a méret már elegendő egy nagybevásárláshoz, és a néhány napos kiruccanás csomagjai is elférnek benne.
A Kia Stonic mindössze kétféle motorral kapható: mindkettő 998 köbcentis, háromhengeres, turbós benzinmotor, csak a lóerőben van némi eltérés. Az alap motor 100 lóerőt tud, a 48 voltos lágy hibrid azonban 120 lóerős. A villanymotor rásegítés itt is azt jelenti, mint a Rio esetén. Az autó nem képes tisztán elektromosan közlekedni, de a lassításkor eltárolt energiát gyorsításkor kapjuk vissza a villanymotortól, ezzel spórolva némi üzemanyagot.
A csomagtartóban lapul meg a villanymotor.
A kétféle motorhoz két váltóból választhatunk. Az egyik hatfokozatú kézi, míg a másik hétfokozatú dupla kuplungos. A tesztmodellben a manuálist volt szerencsém kipróbálni az elektronikus vezérléssel melyet kifejezetten a 48 V-os modellekhez fejlesztett a Kia. Az intelligens kézi váltó minden szempontból ugyanúgy használható, mint a hagyományos kézi sebességváltó, de a mechanikus kapcsolat nélküli, tisztán elektromos tengelykapcsoló-kiemelő rendszerrel (clutch-by-wire) javul a hatásfok, csökken a fogyasztás, így az emisszió is. Mindemellett pedig megmarad a kézi kapcsolás élvezete. 
Az ECO Dynamics+ modellek kapták meg az intelligens kézi váltót.
Az iMT működése lépésről lépésre
- A vezető sebességben hagyja a váltót, miközben leveszi a lábát a gázpedálról, hogy lassítson (például egy kereszteződés előtt)
- A váltó a vezető által korábban bekapcsolt fokozatban marad, az autó lassul (motorfék), miközben az iMT számítógépe leállítja a motort és kiemeli a tengelykapcsolót
- Az autó, álló motorral, és nyitott kuplunggal lassul tovább (így a benzines, vagy a dízelmotor motorfék hatása nem érvényesül, azaz tovább gurulhat; a mozgási energia jobban hasznosul)
- Ha a vezető ilyenkor a gázra lép, mert gyorsítani szeretne, vagy kinyomja a kuplungpedált, hogy visszakapcsoljon, a 48V-os villanymotor-generátor azonnal újraindítja a belsőégésű gépet
- A 48V-os villanymotor-generátor segít összehangolni a motor fordulatszámát a váltóéval (a vezető által választott sebességfokozattól függően), így az újraindulás mindig rángatásmentes és gyors
- A bekapcsolt sebességfokozattól függően, bizonyos sebesség alatt, a motor mindenképpen újraindul, és a kuplung önműködően zár, hogy az autó nehogy lefulladjon
(Forrás: KIA

Ennek köszönhetően vitorlázhatunk a kézi váltós autóval, ami igazán izgalmas élmény. Ha pedig a  vezetési élménynél tartunk... A Stonic nagyon dinamikusra sikerült, érzékeny kormányával pontosan és gyorsan manőverezhetünk vele a városban, a futóműve viszont kifejezetten feszes, pattogós. Eco, Normal és Sport módban is használhatjuk, az első kifejezetten lomhává teszi, a Normal sem reagál túl gyorsan gázadásra, Sport fokozatban viszont már megmutatta a 48V rásegítéstől elvárható teljesítményt a gyorsításoknál, minden terepen így volt a legélvezetesebb vele a közlekedés. 
A futómű feszesre sikerült, bár tompít az úthibákon, egy nagyobb kátyút már meg lehet vele érezni.
Bár ránézésre ez egy SUV, viszonylag alacsony méretének köszönhetően a városi terepjárók legnagyobb hibáját sikerült kiküszöbölni: az autó nem billeg, sokkal inkább egy kompakt autóra hajaz a vezetési élmény, mint sem egy magasra épített járműre. A fogyasztása ennek ellenére nem alakult túl kisautósan. Az egy hét alatt vegyes használatban volt, kapott egy kis pályát is, de főként városban cirkáltam vele, így zártam 7,2 literes átlag fogyasztással a tesztüzemet.
Az anyaghasználattal kapcsolatban vegyes érzéseim voltak, de többségében igyekeztek minőségi, kellemes tapintású anyagokat használni a tervezők.
A vezetés biztonságosabbá tételéért a Kia Stonicba is számos extra kérhető. Ilyen a DRIVE WISE fejlett vezetőtámogató rendszer, mely felismeri a lehetséges veszélyt, ezzel biztonságosabbá téve a vezetést. A ráfutásos ütközéselkerülő támogatás (FCA) figyelmeztet ha gyalogos, kerékpáros vagy más jármű kerülhet az autó útjába. Ha veszélyes helyzetet észlel, figyelmeztet és automatikusan fékez, hogy elkerülje a balesetet. A sávtartó asszisztens és sávkövető rendszer figyeli az út felfestéseit és az előttünk haladó járműveket, ha kell korrigálja az irányt. Az adaptív sebességtartó automatika mind a sebességet, mind a követési távolságot szabályozza, a holttérfigyelő asszisztens pedig azt figyeli, van-e bármi jármű a holttérben és ha figyelmeztetése ellenére mégis megkezdjük a sávváltást, az ütközéselkerülő asszisztens azonnal fékezni kezd, hogy megakadályozza a balesetet. Kérhetünk még bele első és hátsó parkolási segédet, tolatókamerát, táblafelismerő asszisztenst.

Az általam kipróbált STYLE felszereltségű 120 Hybrid 48V benzinmotorral és manuális váltóval szerelt változat alapára 6 249 000 Ft, mely természetesen a különböző extrákkal könnyedén súrolhatja a 7 milliót is. 
Szemet gyönyörködtető forma, melynek az izgalmas színkombináció is jól állt.
Hogy kinek ajánlom? Alapvetően bárkinek, aki a kompakt autókból kicsit magasabbra ülne, mégse vágyik egy sokszor indokolatlanul nagy, ezáltal bizonyos szituációkban kényelmetlen crossoverre, hanem maradna a városokhoz tervezett, könnyen kezelhető járgányoknál. Ha valaki a sportosabb, jópofább karosszériákat kedveli, annak is tetszeni fog a Stonic. Ha az árát nézzük, akkor viszont már elképzelhető, hogy ezért a pénzért egy másik, de jobban felszerelt modellre (pl. Ceed Kombira) tenném le a voksom a Kia palettáján. 


- Orsi

You Might Also Like

0 megjegyzés

Szólj hozzá te is a poszthoz!

A ti kedvenceitek

Kövess Facebookon

Írj nekem!

Név

E-mail *

Üzenet *