5-5 dolog amiért imádom és amiért utálom Budapestet!

17:44


 A Budapesttel való viszonyomról már olvashattatok egy korábbi bejegyzésben. Ha lemaradtatok a posztról, IDE kattintva pótolhatjátok. Aki ismer az tudja, hogy régi nagy vágyam volt Budapestre költözni, de azt szerintem sokan nem tudják, hogy ez a szerelem ahogy jött, el is múlt. Bár továbbra is nagyon szeretem Budapestet, jelenleg nem érzem otthonomnak. Ez talán átmeneti állapot, talán így marad, ez a jövő zenéje.

Most összegyűjtöttem 5-5 pontban, hogy mit szeretek és mit nem a városban. Egyébként ezt valószínűleg szinte mindenki át fogja tudni érezni, aki itt él, függetlenül attól, hogy szeret-e itt lakni, vagy sem.


5 dolog amiért imádom Budapestet

1. Budapest gyönyörű!

Budapest a világ egyik, ha nem a legszebb városa. Csodálatos épületek vannak itt, hangulatos kis utcák, és minden nap van mit felfedezni. Sokszor lehet az ember turista a saját lakóhelyén, ami szerintem nagyon izgalmas. A panorámák is lélegzetelállítóak, legyen szó a Bazilika tetejéről, egy kilátóból, a Várból, vagy egy skybar-ból elénk táruló látképről.

2. Budapest élhető város

Akárki akármit mond, én így gondolom. Vidéki lányként azt kell mondjam, Budapest sokkal élhetőbb, mint bármelyik vidéki (nagy)város. Lehet, hogy gyakoriak a dugók, a BKV egy katasztrófa, de minden elérhető távolságban van, mindent el lehet intézni, nincs olyan dolog, amit ne vehetnénk meg. Nincs olyan gond, hogy hétvégén nem lehet tejet venni, vagy 4 után ne lehetne banki ügyeket intézni.

3. Rengeteg programlehetőség van

Ez egy remek dolog, még akkor is, ha én egyébként nem élek ezekkel. Nem igazán járok koncertre, bulikba, kiállításra, moziba, mondhatni sehova. Egyedül a színház az, amit igyekszem rendszeresíteni az életemben, mert nagyon-nagyon szeretem. A tudat viszont megnyugtat, hogy ha minden nap programozni szeretnék, megtehetném.

4. A Budapesti piacok a legjobbak

Nagyon szeretem a piacokat! Emlékszem, gyerek koromban mennyire utáltam piacra járni a szüleimmel. A sok ismerős miatt, akik minden sarkon megcsipkedték az arcom, hogy de nagyot nőttem és de szép vagyok. Na mivel itt a kutya se szól hozzám, nyugodtan nézelődhetek akár órákon át. A felhozatal óriási, minden piacnak más a hangulata. A kisebbeket is szeretem, de néha jó elmenni a legnagyobbakra is.

5. A Budapesti éttermek sokszínűsége

Gasztromániásként nem kérdés, hogy ez is egy olyan szempont, ami miatt szeretek a fővárosban élni. Rengeteg étterem van, szinte nincs olyan hét, hogy ne nyílna egy új, és szerencsére a minőségi helyek kezdik átvenni az uralmat a gyenge kifőzdék fölött. Imádok jókat enni, és imádok új helyeket felfedezni, ezért is indult el az Édesmindegy blog (katt IDE, ha kíváncsi vagy), ahol a gasztroélményeimet osztom meg veletek - igaz nem csak Budapestről, hanem az egész országból, sőt, az otthonomból is.

5 dolog, amit utálok Budapestben

1. A közlekedés

Egyelőre autó nélkül járom a várost, és naponta húzom fel magam azon, hogy a tömegközlekedési járművek lerobbannak, nem járnak, késnek, elterelik, büdösek, retkesek, nem megy a klíma (vagy épp a fűtés), és még hosszan sorolhatnám. Persze tudom, hogy autóval meg azon bosszankodnék (és szoktam is, ha épp van alattam egy kocsi), hogy dugó van, nincs parkoló, meghúzták a kocsim, belémjöttek, az emberek pedig nem tudnak rugalmasan vezetni és rengeteg a mazsola.

2. A tömeg

Rengetegen vannak mindenhol. Az üzletekben, az utcákon, az éttermekben, a moziban, a BKV-n. Az ember napja szlalomozásból áll, mindenhol kerülgetni kell az embereket, akik általában teljesen más ritmusban közlekednek és élnek, mint én, így csak akadályoznak. Emellett kiemelendő, hogy a sok ember közt rengeteg az életképtelen egyed, akik különösen bosszantóak tudnak lenni egy-egy mogorvább napon. Néha nem értem, hogy egy-egy ember hogy képes túlélni ilyen sokáig ezt a világot.

3. A turisták

Nem elég, hogy így is nagyon sokan lakunk Budapesten, erre még rátesznek egy lapáttal a turisták. Akik bámészkodnak, megállnak előtted, fotóznak, téged is megállítanak és kérdezgetnek, hogy mi merre hány méter. Teljesen világtalanok, és eszük ágában sincs felvenni Budapest ritmusát és lüktetését, hisz ők most nyaralnak, ráérnek, az ott élők meg ebbe törődjenek bele. Jobb híján nincs is más választásunk, kitiltani mégse lehet őket... Sajnos. 😅

4. Az ismerkedni vágyók

Itt most egy kalap alá vehetjük a felálványozott házról füttyögő fizikai munkásokat, és a jól szituált fiatalembereket is, akik nap mint nap közlik, hogy milyen módon szeretnének hozzám közelebb kerülni. Jó esetben ez kimerül egy "szeretnélek megismerni"-ben, a rosszabb esetek nem tűrnek nyomdafestéket (ahogy a reakcióm se). Nyilván ők nem tudhatják, hogy ilyen szinten taszítom az embereket, de egyszerűen rosszul vagyok tőle, ha azért állít meg valaki a nyílt utcán, hogy ismerkedjen. Lehet, hogy ez régen így működött, nálam ez már nem játszik, és még kellemetlenül is érint. Ilyenek persze vannak vidéken is, de mivel a fővárosban sokkal több ember él, az esetek száma is hatványozódott, mióta itt élek.

5. A kosz, a büdös, a szemét, a kéregetők

A belváros egy hatalmas szemétdomb. A szemét még annyira nem is vészes, esetleg egy péntek-szombat éjszaka van tele vele a város, de alapvetően ezt egész jól takarítják. A szagokat viszont teljesen esélytelen eltüntetni. Az aluljárók állapota kritikán aluli, de nincs olyan belvárosi ház, aminek a tövébe valaki ne intézte volna el a dolgát. És akkor még nem beszéltünk a bulinegyedekről, ahol a színes ásítások is mindennaposak, és sajnos nem csak a hétvégére korlátozódnak. A kéregetők (és hajléktalanok) jelenléte szintén egy olyan dolog, ami kívül esik a komfortzónámon. Én nem vagyok eléggé empatikus ahhoz, hogy megértsem a helyzetüket és még soha senkinek egy forintot nem adtam, mióta itt élek (meg korábban, máshol sem). Túl sokan vannak ahhoz, hogy mindenkin segítsek, és nem lehet megítélni, hogy melyik szorul rá valóban, és melyik az, aki csak úgy tesz. Bár én még nem kísérleteztem, de gyakran hallom azt, hogy étellel próbálják segíteni a rászorulókat, ami a kukában landol hangos anyázások kíséretében. Köszi, inkább megeszem én a szendvicsem, ha nekik nem kell, és inkább költöm valami értelmesre a pénzem, mint az ő napi alkohol adagjukra.

Ti mivel egészítenétek még ki a listát? Mit szerettek, vagy épp mit utáltok Budapestben?

- Orsi

You Might Also Like

6 megjegyzés

  1. Hát ez nagyon jó :DDD Az eletkeptelen megnevezesen jot nevettem, egyebkent osztom a velemenyed. En miota elek itt elek, de az ut kozepen ugy andalgo emberkektol, mintha valami tengerparton lennenek hulyet kapok, sosem tudok haladni, szornyen sok sikhulye van, aki az ut kozepen all meg csevegni, ha meg fellokod csodalkozik. Lehet ezek miatt vagyok nyaron extran Balaton fuggo, annyira mas ott a hangulat, annyira bekes, kitudok menni sotetben is setalni, mert nem kell attol tartani, hogy valaki zaklat... A beszologato munkasok, futyulgetos, dudalgatos teherautosok is rendszeresek nalam is, utalom az ilyen suttyokat, nem is ertem az ilyen emberek mit ereznek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Balaton függőségünk hasonló... :) Bár én laktam már ott nyáron, és olyankor egy idő után még zavaróbb a sok nyaraló, andalgó ember.

      Törlés
  2. Annyira egyetértek veled, Orsi! 😂👌 Én is Pesten élek, de nálam megmaradt a "szerelem" a kontra vélemények ellenére is. Nem tudom, miért, de annyira megfogott ez a város! Jelenleg otthon érzem magam, de akkor se szakadna meg a szívem, ha el kéne hagynom. (Persze azért visszatérnék látogatóba hozzá... 😊)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálam ingadozik a szerelem. Most például nagyon nem volt kedvem visszajönni vidékről... De van, amikor meg hiányzik. :D

      Törlés
  3. Budapest a világ egyik legszebb városa. Gondolom, nem voltál még külföldön. Melyik Budapest, mert a magyarországi az egy ronda okádék. Bp élhetőbb mint másik városok? Inkább halhatóbb, a légszennyezettségével, ami mindig toplistás az egész unióban, stb. A BKV messze van a katasztrófától, nagyon komolyan meg van csinálva csak ezt az átlag csóró nem látja és csak panaszkodni tud. Kiváncsi lennék, ha egy napra rábíznák valamelyik okosra a járatok szervezését, meddig kellene várni. Mindent meg lehet venni. Ez biztos vicc volt. Nincs olyan hogy délután nem lehet dolgokat intézni. Talán a központi kerületekben. Mindenhol máshol kihal az egész, mint vidéken. Rengeteg program lehetőség, lol. De milyen.
    Budapesti piacok a legjobbak. Mondjuk inkább úgy hogy vannak piacok Budapesten.
    Éttermek sokszínűsége. Az igaz. Tömegközlekedés: lerobban, késik, nem jár, elterelt. Lerobbanni nem nagyon szoktak, ha igen, hamar van másik. Késni se nagyon, talán falusiéknál. De ha igen, akkor is jön mésik elég gyorsan. Eltereli. Aztán hamar helyrehozzák. Addig is megy másik. Tömeg. Az van de milyen életképtelen egyed. Ez jó volt. Mindenki magából indul ki. Bosszantóak, csupán azért mert másban csak azt veszed észre ami benned is megvan. Világtalan turisták: lásd előző pont.
    Az ismerkedni vágyók. Közelebb kerülni vágyók. Nem mintha te nem szeretnéd, csak belőled, mint nőből a társadalmi kondicionálás kiverte azt hogy ismerkedjünk, legyünk nyitottak stb. Örülj neki, hogy kapsz egy kis figyelmet a pasiktól. Rosszullét attól hogy valaki azért állit meg hogy ismerkedjen. Rossz lehet így élni. Kosz, büdös stb. Mindenki a neki megfelelő helyen lakik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük Emese. Én örülök, hogy felületet biztosíthattam a napi frusztráció levezetésedhez. :)

      Törlés

Szólj hozzá te is a poszthoz!

A ti kedvenceitek

Kövess Facebookon

Írj nekem!

Név

E-mail *

Üzenet *