10 millió MLM-es országa

17:12


(Előre szeretném leszögezni, hogy nem célom megbántani senkit, de a poszt nyomokban tartalmazhat olyan elszólásokat, amik esetlegesen kellemetlenül érintik az általam említett cégek dolgozóit/nagyköveteit/nem tudom minek hívják őket. A cikk egészére vonatkozik a "tisztelet a kivételnek" és az "akinek nem inge...". Nem zavar, hogy vannak, akik ezzel keresik a kenyerüket, sőt, sok sikert mindenkinek, aki belevág. Csak engem kerüljenek el messziről. )

Sajnos szinte nem telik el úgy nap, hogy ne találnának rám Instagramon vagy Facebookon különböző MLM cégek termékeit áruló emberkék. Ez már korábban is gyakori volt, de mióta létrejött a blog, hatványozottan nőtt ezeknek a megkereséseknek a száma.

Általában már az első üzenetnél sejteni szoktam, mi áll a háttérben, pedig persze ezt soha nem írják bele, se a cég nevét, se a konkrét céljukat. Hogy honnan tudom mégis? A stílusból, ami nagyon jellemző ezekre az üzenetekre. Mézes-mázasak, érdeklődnek felőled, a munkádról, a hobbidról, rávilágítanak a szuper tulajdonságaidra, úgy mint a kreativitás, az egyediség, a céltudatosság és a pozitivitás. Minden mondat végén ott a mosoly☺, hogy nyomatékosítsák, hogy ők cukik, kedvesek, szeretnek, és azért vannak a világon, hogy téged kiemeljenek a mélyből, mert te egy fantasztikus ember vagy, és lehetnél menő vállalkozó is, csak még te sem tudod, de ő már látja, és megmutatja neked is. 😅

Az arcom, amikor elolvasok egy újabb MLM-es bepalizós üzenetet

Ezután elhúzzák a mézesmadzagot az elképesztő pénzkereseti lehetőségről, ami kapukat nyithat meg az életünkben és soha többé egy fűszálat se kell keresztbe tenni miután beléptünk, hiszen mások dolgoznak helyettünk, nekünk csak élni kell boldogan az összegereblyézett pénzből.

Mivel látják, hogy én többnyire beauty vonalon mozgok, így a fő érvek, amiért be kéne lépnem a történetbe mindig ehhez kapcsolódnak:
  • Mert ha kipróbálom egyből beleszeretek a termékekbe, hiszen ilyen minőséget ilyen áron sehol máshol nem kaphatok.
  • Mert a követőim közül sok embert mozgósíthatnék, és árulhatnám nekik a termékeket, sőt, beszervezhetném őket magam alá, "kevesen vannak ilyen szerencsés helyzetben, két legyet egy csapásra". 
  • Mert így azzal kereshetnék pénzt, amit igazán szeretek. (Honnan tudják, hogy most nem azzal keresek? 😀). 
Az érvek tárháza végtelen, felsorolásuknak csak az én ellenállásom szokott véget vetni.

Mikor megneszelem (az első sor közepénél), hogy miről lehet szó, lecsekkolom emberünk profilját, ahol általában jól látható helyen fel van tüntetve az általa választott (az őt beszippantó) cég neve, az oklevelei, a #businessmeeting (gyűlés) fotók, a tengerparti nyaralás ami alatt Szabó Péter filozofikus mélységeit megszégyenítő motivációs üzenetek olvashatóak.


Ezután következik az, hogy udvariasan megkérem az illetőt, hogy zárjuk le ezt a beszélgetést, mert felesleges energiákat öl egy olyan ember meggyőzésébe, aki soha nem fog rábólintani a dologra. Ha igazán őszinte szeretnék lenni, 10/9 ember ilyenkor még egy fokozattal feljebb kapcsol, hiszen a nemleges válasz elfogadását kiirtották belőlük a fent említett gyűléseken.

Volt már, aki megkért, hadd hívjon fel Messengeren, hogy elmondhassa, miről is lenne szó. Előtte rákérdeztem, hogy AmWay, Nuskin vagy Forever? Tiltakozott, hogy egyik sem. Végül már nem emlékszem melyik volt, de kibukott, hogy mégis innen fúj a szél, csak meg akart győzni, és elűzni a sztereotípiáim. Nem sikerült.

Volt olyan is, aki Skype beszéletést kért, de ezt már élből elutasítottam. Volt, aki csak simán üzeneteken keresztül próbált különböző érvekkel meggyőzni arról, hogy ő és a rendszere más, mint a többi, mint amikkel eddig találkoztam: sokkal jobb, innovatívabb, és szerethetőbb, mint a "régiek elavult módszerei".


Volt, aki az elutasítás után a blogomon próbált fogást találni. Közölte, hogy ő látja, hogy nem keresek pénzt a bloggal, pedig ez lehetne máshogy is. Mikor rákérdeztem, honnan tudja, mivel mennyit keresek, és miből nem folyik be pénz, nem tudott épkézláb választ adni, csak annyit, hogy ehhez ő amúgy nem is ért, fogalma sincs a blogokról.

A következő szint a lelki terror, mikor már a durvább meggyőzés is kudarcot vall. A kedvenceim:

  • Nekem mindegy, ha te nem akarsz jól élni, az nem az én bajom.
  • Ha valaki nem él egy ilyen lehetőséggel, mint amit felvázoltam, azt az embert csak szánni tudom a butaságáért. 
  • Nem tudom, lesz-e valaha lehetőséged annyi pénzt keresni, mint ezzel lett volna. De te tudod...
  • Én segítettem volna, és eljuttattalak volna arra a szintre, ahol én is vagyok. De nyugi, lesz, aki megbecsüli majd az élet nagy lehetőségeit, ha már te nem élsz ezekkel.
  • A hozzád hasonló fiatal lányok milliókat keresnek ezzel, és mindet én emeltem fel ide. Veled is megtettem volna, hogy neked jó legyen, hisz láttam benned a lehetőséget. De akkor hagyjuk...
  • Meglátjuk ki nevet a végén. (!!!)

Igazából a megkeresések száma végtelen, és sajnos tudom, hogy a jövőben sem lesz jobb a helyzet, hiába kerül ki ez a poszt a blogra. Ők nem ez alapján fognak megtalálni, és nem fogják venni a fáradtságot, hogy végigolvassák a posztokat. De legalább lesz mit belinkelnem nekik válasz gyanánt.

Van pár dolog, ami miatt én messziről elkerülöm ezeket az MLM rendszereket. Az egyik az, hogy én nem tudnék semmit rábeszélni senkire, pláne, ha nem hiszek bennük én sem. Tudom, hogy a tisztítószer a világ legjobbja (nem), a sminkek kenterbe verik az összes világmárkát (nem), a fogkrém 25 árnyalatot fehérít mindenkinél (nem), az arckrém pedig minden bőrproblémánkat megszünteti sőt még meg is fiatalít egy körben (nem), csak engem ezzel nem lehet megvenni. Már pedig ha engem nem sikerül meggyőzni, én se tudnám eladni másoknak a cuccokat. 


A másik, hogy nem tudom, hogy tud ennyi ember ebből megélni főleg úgy, hogy senki nem dolgozik, csak dolgoznak helyettük. Mindig elgondolkodom, hogy annyira pörögnek ezek az emberek, hogy minél többen dolgozzanak az adott cégeknek: de ha mindenki nekik dolgozik, ki veszi meg a termékeket, és honnan lesz bevétel? Naponta egyre többen állnak be a sorba, a Facebook-ot ellepik a csoportok ("Marika szépségtippjei", "Julika egészségtára"), ahol nagyüzemben folyik a business, aztán Marika csoportjába belép Klárika aki holnap szintén létrehoz egy új csoportot, aztán majd rám ír Instán, hátha...

Bizonyára minden kérdésemre tudnának magyarázatot adni, hiszen (sajnos... Csőbe húztak esküszöm!) láttam már ilyen előadást, ahol kis ábrákkal vezetik le, hogy működik ez és miért nagyon jó az egész világ számára a létezésük, csak nem figyeltem oda, mert már akkor sem érdekelt. Sőt, itt azt is levezették, hogy tud belőle mindenki milliárdos lenni, és eljutni Amerikába, a központba, és kezet rázni azzal, aki igazából a legtöbbet keresi ezzel.


Érthetetlen számomra, hogy miért a legszkeptikusabb emberre találnak rá mindig, és vajon miért látják bennem a lehetőséget. Lehet, hogy a termékeket kipróbálnám, ha nem vennék el a kedvem ezzel a rendkívül agresszív nyomulással, és nem lennének ennyire túlárazva. És még az is lehet, hogy beválna néhány és rendszeres vásárló lennék. De nagy valószínűséggel erre nem fog sor kerülni.

Ti hogy álltok ezekkel a márkákkal? Használjátok a termékeiket? Van a környezetekben olyan, aki ezzel foglalkozik? Próbáltak már titeket is "elcsábítani"?

Ha tetszett a poszt, kérlek oszd meg ismerőseiddel is, és ne felejts el követni a Facebook-on, hogy ne maradj le az új posztokról!

- Orsi

You Might Also Like

17 megjegyzés

  1. Ez a cikk most tényleg nagyon aktuális volt. Valahogy hasonlóan állok a témához, mint ahogy te is.:) Nap mint nap találnak rám is, és néha már nem tudom,hogy hogyan is kezeljem..mert már a második mondatnál látom,hogy mire megy ki az egész.. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Általában nem válaszolok ezekre az üzenetekre, de azért néha kíváncsiságból visszakérdezek, hogy melyik cégtől van. Ilyenkor jön a tiltakozás, hogy ő egyiktől se, aztán kiderül, hogy ja, mégis. :D

      Törlés
  2. Engem is a napokban találtak meg, és elég bosszantó a nyomulás. Hasonló módon állok hozzá, mint te is. Döbbenten "néztek" rám, amikor mondtam, hogy nekem nincs ilyenre szükségem egyetemistaként, mivel diákmelózok... Majd kitértek, arra, hogy a bloggal mennyit keresek.. amikor mondtam, hogy nekem nem a pénzkereset a célom vele jött az újabb döbbenet. Jó cikk lett, összefoglaltál mindent, amit gondolok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, egy idő után ők tényleg elhiszik, hogy igazából semmi mással nem lehet pénzt keresni, csak a mosóporral. :D És hiába mondod el, hogy ez nem így van, nem jut el a tudatukig, mert beszűkült rég. :D

      Törlés
  3. Engem beszippantott a fentebb említett cégek közül az egyik, azt hittem majd ezzel megválthatom a világot. Aztán persze hamar rájöttem, hogy nem nekem való. Kb. egy-két terméküket ma is használom mert valóban beváltak, de az, hogy másokat beszervezzek nem nekem való, ahogy az sem, hogy mikor létrehoztam a blogot ugye elkezdtem használni más termékeket is és azokról posztoltam, aztán le lettem cseszve, hogy mi csak a sajátunkról írunk, azt használjuk. Na azt hiszem itt telt be a pohár... Illetve azon a ponton, amikor közölték, hogy ha kihagyok egy rendezvényt is, akkor sohasem leszek sikeres... Most már valóban azt csinálom amit szeretek, kétség kívül sokat tanultam attól a csapattól önfejlődés terén, viszont nem ez volt az én utam. Úgy gondolom vannak akik erre hivatottak és vannak barátaim mai napig akik ebben benne vannak, ha nekik jó hát legyen, de ezek nem mi vagyunk és köszönöm ezt a bejegyzést, teljesen egyet értek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is van olyan ismerősöm, akit sokkal racionálisabbnak gondoltam annál, mint hogy egy ilyenhez adja a nevét, de pár emberben csalódnom kellett már. :D Egyébként sejtettem, hogy ilyen esetben kb. elvárt, hogy semmi más terméket ne használj, és ne mondj jót csak a "sajátodról", hiszen az előadások is erről szólnak, hogy minden más fuj-fuj. Én örülök, hogy nem tudott téged végérvényesen beszippantani. :)

      Törlés
  4. Tényleg sokszor így mennek a dolgok, még Avonos berkekben is (ez is MLM). Én is tanácsadónő vagyok, de sokszor van, hogy inkább azt mondom, hogy ne rendeljenek meg valamit, mert pénzkidobás - eleinte féltem megmondani, aztán kiderült, hogy kifizetődőbb megmondani az igazat aztán magaménak tudni egy állandó vásárlót. Bár az is igaz, hogy barátnőimnek és anyukám munkatársainak szoktam csak rendelni, szóval sosem merültem el igazán a businessben.
    Ahogy én látom, itt is azokra van kihegyezve a rendszer, akik tényleg mindenhová elmennek, hirdetik magukat és mindent eladnak, ha jó, ha nem. Oriframere is próbáltak rábeszélni és alig tudtam kibújni alóla, hiába működik ugyanúgy a rendszer és "lényegében ugyanannyi dolgom lenne" (ami nem igaz, mert így is rámegy általában egy délutánom a rendelésre, hát ha még kétfelé kellene figyelni).
    Aki az ilyeneket is pénzért csinálja, az nagyot szokott csalódni, mert hiába már lassan 4 éve, hogy csinálom, kézzel fogható hasznom még sosem volt rajta, bár nekem így is megéri. De hát mentalitástól meg kitartástól is függ, sose voltam olyan ember, aki jó lett volna a nyomulásban/eladásban.

    Niki

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazad van, ez eszembe sem jutott, hogy az Avon és az Oriflame is ugyanez végülis. Talán azért, mert sokkal szelídebbek itt a tanácsadónők. Rám legalábbis soha senki nem próbált rámtukmálni terméket, se azt, hogy csatlakozzak tanácsadónőnek. Több ismerősöm is van, akiktől tudok rendelni, és van pár bevált termékem, amit rendszeresen újraveszek az Avontól, de ők pl. még a jutalékot sem veszik le, szóval olcsóbban kapom, mint a katalógus ár. Ők csak hobbiból foglalkoznak ezzel, nem ebből szeretnének megélni. Valószínűleg ezért nem él bennem ezekkel a cégekkel kapcsolatban ugyanez a sztereotípia és az elutasítás. Köszönöm, hogy írtál! :)

      Törlés
  5. Bevallom, életemben nem hallottam egyik márkáról sem, ami nem meglepő, mert igen keveset szoktam sminkelni. Nem vásárolok pl. Avont, vagy ilyeneket sem, mert megvannak a jól bevált márkáim, amiket szeretek.

    Egyébként remek, nagyon jól összeszedett cikk, aminek már ideje volt. Felfordul a gyomrom, hogy egyes embernek nevezett lények mikre nem képesek, hogy behúzzanak másokat a csőbe. Én hála égnek még nem jártam így, de nem kiabálom el. Mondjuk, mivel nem foglalkozom ilyen szépségtippekkel, kicsi az esélye, hogy én legyek a következő áldozat. Szerintem élből tiltanám az illetőt. Az a baj, hogy sok ember lépre megy, akik tényleg elhiszik ezeket a maszlagokat, aztán nem tudnak kikeveredni belőle, mikor rájönnek, hogy nem lesznek milliomosok, mert át lettek verve. Mégpedig elég csúnyán. Ezért kell nyitott szemmel járni, és nem első szíre-szóra elhinni mindent. Sehol sincs kolbászból a kerítés, és a semmivel még senki sem keresett pénzt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezek a cégek nem csak szépségápolási termékeket árulnak, az Amway pl. tisztítószerben is erős úgy tudom, meg van náluk edénykészlet, meg minden marhaság... :D Szóval sajnos ők sokkal több profilon nyomulnak, igazából én úgy gondolom, csak a szerencsén múlik, hogy valaki belefut-e ezekbe, vagy nem. Örülök, hogy tetszett a poszt! Üdv! :)

      Törlés
    2. Szóval olyanok, mint ezek a termékreklámozós akárkik, akik az országot járják. Sajnos jártam egy időben ilyenekre nagymamámmal (nem önszántamból), és alig vártam, hogy végük legyen. Na, ott már tapasztaltam, hogy milyen erőszakkal próbálják a termékeket rátukmálni az idősekre, mivel jórészt ők alkották a közönséget. Én csak az ingyen ajándékok miatt mentem. Aztán két év után elegem lett belőle, és többé nem mentem.

      Törlés
  6. Jujj de jó ez a cikk. Nekem is vannak ilyen ismerőseim, nem is egy, és ott vannak azok hogy ha × értékbe rendelsz akkor kapsz egy táskát/pénztárcát, nyakláncot stb.
    (nem kössz, ha olyant szeretnék veszek a kínaiban). És van, aki ezt elhiszi. Furcsa.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez még a jobbik eset, mikor ajándékokkal próbálnak csalogatni, és "csak" vásároltatni akarnak, nem pedig beállítani maguk alá ügynöknek vagy minek. A legrosszabb az, mikor a stabil anyagi megélhetést lebegtetik a szemed előtt, amiért napi max. 1-2 óra munkád van (az elején, utána már persze az sem), azon kívül pedig nyaralgathatsz és milliós autókkal szaladgálhatsz, mert semmi másra nem lesz gondod, ha belevágsz. Biztos van, akinek ez bejött, és így él ebből, de szerintem ő már huszonX éve foglalkozik ezzel, és ő sem napi 1 órákat melózott. De ennyi ember, mint amennyit próbálnak beszippantani, soha nem fog ugyanilyen szinten élni ebből. Ez a lényeg... A piramis tetején mindenkinek jó, de a legtöbben az alján vannak...

      Törlés
  7. Sziasztok!
    Én is hasonló munkakörben dolgoztam eddig, azzal a különbséggel, hogy én telefonon keresztül árultam a “marhaságokat”. Nagyon érdekesnek találtam a bejegyzésed és a hozzászólásokat is, mint a “másik oldal” képviselője.
    Szerény véleményem, hogy az igazán jó saleses ember nem “tukmál”. Az igazán jó saleses 2 és fél perc beszéddel eléri, hogy a vásárló maga akarja megvásárolni a terméket.
    Nem dolgozom huszonX éve ebben (3 éve) és tény, hogy nagyon könnyen és gyorsan (otthonról, napi 3-4 óra munkával) lehet sok pénzt keresni (valóban több száz ezret).
    Ezt aláírom, de az tuti, hogy csak az igazán jó saleseseknek megy ez, akik egyébként nem is szorulnak rá, hogy “magukhoz csábítsak” az embereket, mint értékesítő, hiszen vígan megélnek a saját melojukkal.

    Összességében érdekes volt a “vásárlói” oldal véleményét olvasni, köszönöm a cikket és szép napot nektek!

    Niki

    VálaszTörlés
  8. Kedves Orsi! Nemrég találtam a blogidra és mint "érintett azonnal ezt a cikket kezdtem olvasni, jön majd a többi szépen sorban����
    Kilenc éve az egyik nevezett cég a Nu Skin Enterprises partnere vagyok, 5 éve csak az onnan származó bevételemből élek. Mindig "elgurul a gyógyszerem" mikor azt hallom nem kell csinálni és dől a lé!!! Ez nem igaz és aki ilyet állít szégyent hoz a szakmára!!! Tény hogy dolgozni kell, olykor többet mint a napi 8-10 órás multicéges állásomban. Csak nem mindegy, hogy ott esélyem nem volt több bevételre, előrejutásra, de pláne mások segitésére. Jelenlegi vállalkozásom al, főleg mióta online dolgozom rengeteg embernek tudtam segíteni, bevételem túl haladta a multi fizetésem és sokkal kevesebbet dolgozom ... de DOLGOZOM����
    Blogodban sokféle termékről írsz nyilván megkapod az ellenszolgáltatást. Meg is érdemled, hisz nagy munka van abban hogy népszerű és kedvelt a blog.
    Mi is megtanultunk egy szakmát ... Ki jól ki rosszul. Úgy letom ez utóbbi halmaz képviselőivel futottál össze , sajnálom Én és a munkatarsaim nem így dolgozunk.
    A végére egy pontosítás :
    az Avon és Oriflame kiváló nagy múltú cégek, de nem MLM értékesítési rendszerben működnek. ��
    Szép napot, sok sikert!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A legtöbb termékért semmilyen ellenszolgáltatást nem kapok, megveszem, használom, ennyi. De nem is értem, hogy jött ez a témához... Örülök, hogy neked bejött, sok sikert a továbbiakban is.

      Törlés
  9. Szia!

    Az én sztorim:
    Úgy tűnik ismét kezdik fénykorukat élni ezek az ügynökök, de most már online networkereknek nevezik magukat, a munkájukat pedig networkingnek. Engem is megtaláltak Instán, mikor fel mertem tölteni az kirándulásomról képeket. Most az a módszerük, hogy először csak megdícsérik a képet, ami először jólesik, nem sejtek hátsó szándékot. Majd mikor a következőben megkérdezik, hogy a munkám része-e az utazás, vagy hogy hogy jut időm ennyit utazni (az ennyi összesen 2...). És ekkor jön a beetetés (legalábbis szerintük), mikor előállnak azzal, hogy ők találtak egy olyan munkát, ahol vannak bónuszutazások. Ha eddig nem is, itt már megnézem az adatlapjukat, és látom, hogy mindegyik foreverezik. Persze ez a világ legjobb cége, ez a világ legjobb lehetősége, bármit el lehet érni, nem kell értékesíteni, nem kell semmit befektetni, 0 Ft-tal lehet elindítani... Mutatja a videót, amiben ugyanezeket elmondják, rózsaszinköd, mindenki 2 méterrel a felhők felett, de jó döntés volt belépni, nem is tudják mi mást csinálhatnának, kár, hogy korábban nem léptek be, stb. Nincs értékesítés, tukmálás! - Aha, akkor a kismadarak hordják össze a rengeteg százezret, sőt milliót (!), amit havonta keresnek. Az ő munkájuk jelenleg annyi, hogy megveszik a termékeket (de nincs ugye befektetés), hogy tudjanak róluk véleményt mondani (ami pozitív minden esetben), és képet posztolni, ami átlagban 13 lájkot kap, de nekik ebből hú de sok vásárlójuk lesz és havi szinten sok pénzük! Ezt a saját vállalkozásuknak hívják, de ha jól látom egyikük sem vállalkozó (most akkor mivan???). Továbbra is egyik szavuk üti a másikat, és ha eddig nem utált még meg mindenki, akkor majd most, mert nekem ők úgy tűnnek, mintha agymosáson estek volna át. Természetesen ahogy te is írtad, nemet nem fogadnak el, mert akkor tényleg még jobban beindulnak, és először számon kérik rajtam, hogy mi az, hogy nem, fejtsem ki, mondjam el, stb. Mikor elmagyarázom az okokat, mégpedig hogy a termékek erősen túlárazottak, és nem tudnak annyit, mint ahogy a cég beállítja (épp, hogy nem garantálnak örök életet a csodaszerektől), erre jön a válasz (mert az mindenre van), hogy persze, hogy drágák, mert olyan jók, és az emberek bérét is fedezni kell (bár ez utóbbi gondolom csak véletlen elszólás volt). És hogy ha regisztrálok, máris 10%-kal olcsóbban juthatok hozzá a termékekhez (hűűű, na ez már elgondolkodtató), majd ha lesz elég vásárlóm, amivel elérek egy bizonyos ponthatárt, már 30%-os kedvezménnyel vásárolhatok magamnak, ami azt jelenti, hogy egy doboz baracklevet megvehetek 8000 Ft-ért (tényleg nyolcezer, nem elírás). Azt én sem értem, hogy ennyi embernek hogy tudnak ennyi pénzt kifizetni, mert kétlem, hogy ennyi ember megvenné ezeket a drága dolgokat.

    VálaszTörlés

Szólj hozzá te is a poszthoz!

A ti kedvenceitek

Kövess Facebookon

Írj nekem!

Név

E-mail *

Üzenet *