Felnőttkori fogszabályzás, 4. rész - Első évforduló

07:30

Boldog évfordulót nekünk, fogszabályzó!

Nagyon rég (még a nyáron) volt utoljára fogszabályzós bejegyzés, szóval itt az ideje egy update-nek. Már csak azért is, mert ma kereken egy éve annak, hogy felkerült a felső fogívemre a fogszabályzó. El sem hiszem, hogy így elröppent ez az év!

Amikor megkaptam a készüléket, akkor nagyjából egy évet jósoltak nekünk közösen, már ami a felső fogaimat illeti, alulra pedig másfelet. Most már világosan látszik, hogy az egy évvel kicsit alábecsültük a fogaimat, menet közben ugyanis annyi nehézség gördült elénk, hogy ez biztosan meghosszabbítja (minimum) néhány hónappal a fogszabályzás folyamatát.

Küzdelem a középvonallal

Kezdjük azzal, hogy amikorra összezártak középen a metsző fogaim, addigra el is vándorolt a középvonalam a helyéről. Ez nagyon sokaknál okoz gondot a fogszabályzás során, és ha hiszitek, ha nem, sokkal több ember van, akinek nincs jó helyen a középvonala, mint akinek igen. Hogy honnan tudom? Mert mióta én ennyit küzdök az enyémmel, mindenkin ezt figyelem. 😄 Persze a legtöbb embernél ez egyáltalán nem feltűnő, pláne, ha egyébként szép szabályos a fogsora. Nálam viszont nagyon látványos volt ez az asszimmetria, és nyár óta sem sikerült ezt beállítani.

Már hónapok óta gumiznom kell a fogaimat, amit ti eddig nem láthattatok, mert a fotókon sosem voltak rajtam ezek a kis gumik. Ez azt jelenti, hogy a felső és az alsó készüléket két helyen egy kis gumival kell egymáshoz kapcsolni. Ez is abban segít, hogy arrébb húzza a fogakat a helyükre. Bevallom, ezt a részét nagyon utálom a folyamatnak, és szánom-bánom, de ha emberek közé kell mennem, gyakran a gumik nélkül teszem, pedig a nap nagy részében hordanom kellene.

A tegnapi állításon pedig kaptam egy rugót is, ami arra szolgál, hogy intenzívebben tolja arrébb a fogaimat, ezáltal pedig segítse a középvonal helyreállítását. Ilyen rugó volt már bent néhány hónapja is, csak akkor nem a frontfogaknál, ezért nem volt látványos. Most viszont a kis és nagymetszőm közé került, így elég feltűnő, de én már a fogszabályzás elején elengedtem, hogy ilyen dolgok miatt feszengjek. Ez a pár hét/hónap rugóval megéri azt, hogy később csodaszép mosolyom legyen.

Távolabbi fotón nem tűnnek ennyire kuszának, de így közelről azért lehet látni, hogy még messze a vége.

Az egyenesen ferde fog története

Ahogy azt a fotón láthatjátok, sajnos a metszőfogaim mérete, alakja sem egyforma már. Amikor összezártak, még gyönyörűen néztek ki, azóta viszont egyre rosszabb a helyzet. Ennek az a logikus magyarázata, hogy a fogszabályzás során mindkét metszőm szépen haptákba vágta magát, és most már egyenesen áll a gyökerük. Eddig azonban el voltak ferdülve, én pedig tizenegynehány éven át használtam őket evésre ebben az állapotukban, ami egy természetes kopással jár. A helyreállt fogakon ez a kopás már úgy tűnik, mintha most ferdültek volna el a fogaim, holott most állnak jól, és bizony, ilyen ferdére koptak. Ezen a fogszabályzás legvégén csiszolással, vagy élpótlással fogunk tudni korrigálni.

Picit elsötétült az alagút

El kell árulnom, hogy most, egy év elteltével egy pöppet el vagyok keseredve, és alábbhagyott a lelkesedésem is. Azért, mert néhány hónappal ezelőtt, ha azt mondták volna, hogy végeztünk, levehetjük a fogszabályzót, és mehetek a dolgomra, akkor teljesen elégedett lettem volna. Persze tudtam jól, hogy még közel sem tökéletes a fogsorom, és nem csak esztétikailag, hanem harapásilag is rendbe kell rakni. Azóta viszont egy kicsit visszafelé fejlődik a dolog, és ez a finomhangolás már sokkal jobban felemészt, mint az eleje, amikor még jóval látványosabb volt a változás. Illetve az is nehezíti a dolgom, hogy a jelenlegi változások, amiket látok, abszolút nem pozitívak.

Most megint van egy "nem szeretem a fogaimat" átmeneti állapot. De sebaj, ezen át kell esni, megyünk tovább előre, és meg sem állunk a hollywood-i mosolyig! 😉

Ez egy november végi fotó, itt még sokkal jobban tetszett, amit látok, és ezen a képen rengeteg fogam van! 😂
Sokan kérdeztétek már, hogy kihez járok. Dr. Sziklavári György a fogszabályzó szakorvosom, mindenkinek jó szívvel ajánlom. Nagyon hálás vagyok neki az eddigi eredményekért is! Ha konzultációt kértek nála, hivatkozzatok rám és a blogra!☺ Itt találjátok az oldalát: http://www.drsziklavarigyorgy.com


- Orsi

You Might Also Like

2 megjegyzés

  1. Teljesen átérzem a helyzetedet! Nekem kicsit több, mint 2 éve van fent az alsó és a felső is, bár várható volt :D Most úgy tűnik, elérkeztem a látványos és gyors változásokhoz, aminek nagyon örülök, de nem tudom, hol a vége... Ráadásul most annyira fáj (tegnap voltam állításon), hogy akadályoz a mindennapi dolgaimban :( Ilyenkor kicsit elhagy a lelkesedés, hogy csodaszép mosolyom lesz a végén :/
    Kitartást! :*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez érdekes, nekem pont, hogy az első 4-5 hónapban voltak a leglátványosabb változások, egy darabig stagnált, most pedig úgy látom, hogy egyre rosszabb megint, csak más szempontból, mint amilyen a legelején volt. :D Átérzem a fájdalmat, bár nekem az is pont az elején volt inkább. Amikor egy viszonylag nagy rés két óra alatt összezárt a metszőim közt, az nem volt olyan kellemes érzés. :D Most is fájdogál néha, de a fájdalomtűrő küszöböm is magasabb már a kiképzésnek köszönhetően, mint az elején, illetve már most sokkal finomabb állításaim vannak, mint akkoriban, így inkább csak enyhe érzékenységnek mondanám ezt. Neked is kitartást, köszönöm, hogy írtál! :)

      Törlés

Szólj hozzá te is a poszthoz!

A ti kedvenceitek

Kövess Facebookon

Írj nekem!

Név

E-mail *

Üzenet *