Az 5 kedvenc magyar városom

16:41


Pár hete Instagramon kérdeztem tőletek, hogy érdekelne-e titeket egy poszt a kedvenc városaimról. Akkor azt hittem, hogy tízet is könnyedén össze tudok majd szedni, de rá kellett jönnöm, hogy annyira azért nincs sok kedvencem, így leszűkítettem a kört ötre, ezt azért könnyen megtöltöttem képanyaggal is.

Balatonfüred


Gyerekkorom óta szerelem ez a hely. Sokat nyaraltunk itt a családdal, és akkor még azt vallottam, sosem élnék itt, mert elveszne a varázsa. Azóta viszont volt lehetőségem itt lakni, igaz nem túl hosszú ideig, de arra elég volt, hogy még jobban beleszeressek Balatonfüredbe, és tudjam, hogy nem lehet kiábrándulni belőle. Mióta visszatértem a fővárosba, folyamatos honvágyat érzek, valahol a szívem mélyén azt érzem, hogy számomra a Balaton jelenti az otthont, a megnyugvást, a boldogságot. 

Élhető város, ami gyönyörűen fejlődik, évről-évre szebb, a vendéglátás is jó irányba változott az elmúlt évtizedben. A mérete is pont jó: nem túl kicsi, de nem is túl nagy város, emiatt kellemes és otthonos. Gyönyörű kirándulóhelyek vannak elérhető távolságban, nagyvárosként közel van Veszprém, de a főváros is mindössze bő egy óra alatt elérhető. Füred, látjuk még egymást, és nem csak nyaraláskor! :)

Budapest


Budapesten élni régi vágyam volt, erről itt írtam már. Ma már teljesen átértékelődött a véleményem róla. Nem gondolom úgy, hogy itt fogok megöregedni, ettől függetlenül nagyon szeretem a fővárost. Szerintem gyönyörű, lélegzetelállító panorámákkal és épületekkel. Tény, hogy vannak elhanyagolt részek, és van kosz, de ha ezektől képesek vagyunk elvonatkoztatni, akkor megláthatjuk benne a csodát. 

Itt mindig zajlik az élet, a gasztronómia kedvelői számára maga a mennyország, rengeteg program van, és való igaz, hogy ez az ország központja, így a lehetőségek legnagyobb tárháza minden téren. Ha már egy nyugodtabb helyen fogok élni, akkor is rendszeres vendég leszek a fővárosban, ez egész biztos. 

Eger


Eger a szívem egyik csücske már kicsi gyerek korom óta. Imádom azokat a településeket, ahol macskaköves, hangulatos szűk kis utcák vannak, de talán Eger volt az első ilyen, amit megismertem. Lehet, itt kezdődött minden. Nem tudom megunni ezt a várost, akárhányszor sétálok végig ugyanazokon a helyeken, mindig tartogat számomra újat. Tavaly például felfedeztem egy új, gyönyörű kilátást az egyik utcából, amit azelőtt sosem vettem észre. Sőt, találtam egy lakást, aminek az ablakában szívesen kávéznék minden reggel. Sétáljatok el a Dobó utca 30-hoz, és nézzetek fel. Jelenleg üresen áll szegény lakás, pedig micsoda panoráma tárul elénk, ha a Kis-Dobó tér felé pillantunk! 

Itt is megtalálhatunk mindent, amire szükségünk lehet: üzletek, kulturális programok, kiváló vendéglátó helyek, és csodálatosan szép kirándulóhelyek a környéken. Jó a levegő, szintén barátságos a város mérete. Eger is egy olyan város, ahol szívesen élnék, ha úgy hozná a sors.

Szentendre


Szentendre egy tündéri kis ékszerdoboz! Ez az első szó, ami eszembe jut róla. Igaz, én csak a történelmi városrészt ismerem, bár szerintem ezzel sokan így vannak, akik csak kirándulni járnak ide. Macskaköves, hangulatos, ahogy Eger, talán nem is meglepő, hogy ennyire megkedveltem. Szentendrét tavaly fedeztem fel újra magamnak, erről született is egy bejegyzés. Azóta többször is visszatértünk, és egyre gyakrabban érzem, hogy visszahúz a város. Még rengeteg felfedezésre váró hely van itt, szóval biztos, hogy idén is folytatom a felderítést. 

Budapest egy köpésre van, mégis sokkal nyugodtabb, élhetőbb városnak tűnik. Vízparti település, ami nekem úgy tűnik, fontos - bár ez eddig nem fogalmazódott meg bennem tudatosan. Mindig is szerettem a vizet, de legalábbis a víz közelségét. Ha az agglomerációban szeretnék később letelepedni, akkor Szentendre mindenképp toplistás város lenne.

Noszvaj


Noszvajról, pontosabban Síkfőkútról is írtam már egy hosszabb bejegyzést. Igaz Noszvaj nem város, csak egy kis falu, de nem hagyhattam ki a felsorolásból. Ha már követtek egy ideje, akkor biztos láttatok nálam az Instagramon is sok posztot a környékről. Időnként újra és újra fel kell itt töltődnöm. Noszvajnak olyan különleges rezgései vannak, amit sehol máshol nem tapasztaltam eddig. Van víz, ott egy csodaszép tó a rét mellett. Van erdő, hisz egy hegytetőről beszélünk. És van még kristálytiszta levegő, ami az ország legjobbja. 

Hosszú évekig teljesen kihalt volt a hely - az emberek megfeledkeztek erről a csodáról. Most viszont újra elkezdték felfedezni: sorra nyílnak a modern szálláshelyek, a turisták újra elcsábultak, és a családi nyaralókban is azt látjuk, hogy egyre inkább pezseg az élet. Nosztalgikus érzés, örömmel tölt el, amikor azt látom, hogy kisgyermekes családoktól zsong a hegy. Remélem ezek a gyerekek is annyira fogják szeretni, és olyan szép emlékeket gyűjtenek majd itt, mint én! Egyébként nem tudom, hogy élnék-e itt hosszútávon, de ha a teljes nyugalomra vágynék, akkor biztos, hogy ide húzna a szívem.

Nektek mi a kedvenc helyetek, ahová mindig visszatértek? Bár nekem is van egy bakancslistám, de örülnék, ha írnátok olyan magyar településeket, ahová szerintetek érdemes ellátogatni! 😉

- Orsi

You Might Also Like

0 megjegyzés

Szólj hozzá te is a poszthoz!

A ti kedvenceitek

Kövess Facebookon

Írj nekem!

Név

E-mail *

Üzenet *